Європарламент вимагає розширити санкції проти Білорусі
Категорія
Політика
Дата публікації

Європарламент вимагає розширити санкції проти Білорусі

Європарламент вимагає розширити санкції проти Білорусі
Джерело:  online.ua

У середу, 15 березня, Європейський парламент затвердив резолюцію, що засуджує систематичні репресії білоруського режиму проти білоруського народу та інакодумців. Європарламент закликає до нових санкцій проти Білорусі.

Джерело: пресслужба Європейського парламенту

Європарламент засуджує білоруські репресії

Парламент рішуче засудив нещодавні вироки з тривалими тюремними термінами для журналіста Анджея Почобута та лауреата Нобелівської премії миру Алеся Бєляцького, а також кількох інших людей.

Ці вироки, стверджує резолюція, свідчать про прагнення режиму Лукашенка придушити будь-яку громадянську активність на захист прав людини та всі незалежні ЗМІ у країні.

Європарламентарі також засудили тривалі тюремні терміни, заочно винесені лідерці білоруської опозиції Світлані Тихановській та іншим діячам опозиційної Координаційної ради країни.

Білорусь – співучасник агресії Росії проти України

У резолюції була згадка про співучасть Білорусі в агресії РФ проти України.

Закликаючи до звільнення та виплати компенсацій усім несправедливо ув’язненим, парламент знову заявляє про своє рішуче засудження участі Білорусі у війні Росії проти України.

Посилаючись на білоруський режим як на співучасника російського державного спонсорства тероризму, євродепутати висловили розчарування тим, що країна не була включена до нещодавнього 10-го пакету санкцій ЄС проти Росії, - зазначається у повідомленні Європарламенту за підсумками голосування

Євродепутати вимагають жорстких обмежувальних заходів щодо Мінська, які передбачають включення калійної галузі до санкційного списку ЄС, оскільки вона є основним джерелом доходів білоруського режиму.

Резолюція також підкреслює необхідність розслідування злочинів, скоєних режимом Лукашенка проти народу Білорусі.

Водночас країни ЄС закликають активно застосовувати принцип універсальної юрисдикції та готувати судові справи проти білоруських чиновників.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?