Євросоюз визначив 10 головних принципів щодо Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

Євросоюз визначив 10 головних принципів щодо Росії

Євросоюз визначив 10 головних принципів щодо Росії
Джерело:  online.ua

Шеф європейської дипломатії Жозеп Боррель офіційно заявив, що глави міністерств закордонних справ країн Євросоюзу нарешті визначили 10 ключових принципів у взаємодії з владою РФ. Про це він повідомив після неформальної зустрічі глав МЗС у французькому Бресті.

Джерело: сайт Євросоюзу

ЄС назвав 10 ключових принципів щодо Росії

Ми визначили певне число ключових елементів, які є основою рішучої об'єднаної позиції Європейського Союзу, - наголосив європейський дипломат.

За його словами, перший пункт - це те, що офіційний Брюссель відкидає спробу Кремля створити сфери впливу у Європі.

По-друге, влада Євросоюзу підтверджує ключові принципи, які підтримують європейську безпеку. Жозеп Боррель нагадав про те, що вони визначені у Гельсінському заключному акті, Паризькій хартії.

По-третє, ми знову підтвердили нашу солідарність з Україною і країнами Східної Європи, які є нашими партнерами і яким погрожує Росія, і підтримуємо наявні механізми для мирного урегулювання конфліктів, - підкреслив шеф європейської дипломатії.

Четвертий пункт - це заклик до офіційної Москви перейти до деескалації, а п'ятий - вимога розпочати перемовини та діалог.

Ми знову повторюємо нашу налаштованість відреагувати на атаки проти України. Будь-яка подальша воєнна агресія проти України матиме величезні наслідки і серйозну ціну у відповідь. Це передбачає обмежувальні заходи, які будуть схвалені у координації з міжнародними партнерами, - пояснив Жозеп Боррель.

Окрім того, наголошується, що шостим пунктом є координація зусиль із Штатами та Альнсом.

Фото — unsplash.com

По-сьоме, ми погодились посилити координацію з США і НАТО, та посилити співпрацю ЄС в межах ОБСЄ, - зазначив дипломат.

За його словами, восьмий пункт - це готовність брати участь у зміцненні механізму забезпечення прозорості і передбачуваності будь-якої воєнної діяльності.

По-дев'яте, ми також підтримуємо перезапуск роботи із роззброєння і контролю над озброєннями. І по-десяте, ми продовжимо підготовчу роботу над додатковими санкціями у тісній співпраці з країнами-однодумцями, - підсумував Жозеп Боррель.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?