Євросоюз занепокоївся через плани Путіна інтегрувати Донбас до Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз занепокоївся через плани Путіна інтегрувати Донбас до Росії

Євросоюз занепокоївся через плани Путіна інтегрувати Донбас до Росії
Джерело:  online.ua

Росія намагається поглинути частину східної України і інтегрувати окупований Донбас, де команда російського президента Володимира Путіна проводить незаконні вибори і паспортизацію. В ЄС стурбовані тим, що відбувається - Брюссель обговорює заходи допомоги Україні.

Джерело: Bloomberg

На цьому тижні, за інформацією джерела, Брюссель надав державам-членам ЄС внутрішні документи, в яких йдеться про намір Росії поступово поглинути частину Східної України, потенційні кроки ЄС для запобігання цьому сценарію і перспективи вступу України в НАТО. Відзначається, що Європейська служба зовнішніх зв'язків повинна підготувати звіт з цього питання.

Брюссель пропонує блоку варіанти дії, направлені на підвищення стійкості України до російської агресії. Серед них:

  • посилення підтримки в боротьбі з гібридними погрозами, включаючи протидію кіберзагрозам і дезінформації;

  • сприяння українській програмі вакцинації від коронавіруса, "особливо вразливих груп, щоб уникнути подальшого ослаблення країни через тривалі медико-санітарні та соціально-економічні кризи";

  • підвищення енергетичної безпеки для зниження залежності від Росії;

  • посилення заходів щодо відмови у визнанні російських паспортів, виданих жителям Криму і деяких районів Донбасу;

  • розгляд питання про дозвіл Україні брати участь в деяких проектах ЄС в області безпеки.

В ЄС, як пише джерело, є також внутрішня записка, згідно з якою питання України обговорювалося в Брюсселі постпредами країн Євросоюзу в комітеті з економічної політики і безпеки. Зазначено, що під час обговорення вони висловили різні думки.

"Одна група в цілому підтримала терміни і зміст варіантів. Інша сказала, що в пропозиціях недостатньо уваги приділяється реформам, які Україна повинна здійснити сама, - наприклад, заходи по боротьбі з корупцією, - і що державам-членам слід більше поговорити, перш ніж вивчати питання співпраці, пов'язані з програмами безпеки блоку ", - повідомляє джерело.

Санкції Євросоюзу проти Росії

У поширеному документі про інтеграцію Донбасу Росією також критикуються країни ЄС, за те, що не пішли так далеко, як США в санкціях проти Росії. При цьому вказано, що введення нових європейських санкцій буде залежати від "подальшого серйозного погіршення ситуації щодо суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України".

Як відомо, Євросоюз також вирішив не загострювати дипломатичний конфлікт з Росією і не висилати російських дипломатів з країн блоку на підтримку Чехії. У Брюсселі своє рішення пояснили небажанням збільшувати напруженість у відносинах з командою Путіна.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?