Євросоюз завдав потужного санкційного удару по режиму Лукашенка
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз завдав потужного санкційного удару по режиму Лукашенка

Євросоюз завдав потужного санкційного удару по режиму Лукашенка
Джерело:  online.ua

21 червня глави МЗС ЄС остаточно затвердили нові санкції проти режиму білоруського диктатора Олександра Лукашенка. Санкційний удар спрямований на економіку Білорусі.

Джерело: Twitter журналіста Рікарда Йозвяк

У список санкцій ЄС потрапили 78 білоруських офіційних осіб і 8 підприємств. Санкції передбачають, в тому числі, заморожування активів і візові заборони щодо кілька білоруських бізнесменів, а також членів сім'ї Лукашенка. Крім того, під санкції потрапили ректора, прокурори, судді, співробітники правоохоронних органів, причетні до електоральних махінацій і порушення прав людей.

Нові санкції ЄС проти Білорусі

Високий представник ЄС Жозеп Боррель перед засіданням Ради міністрів ЄС анонсував, що нові економічні санкції вдарять по економіці Білорусі. Вони будуть остаточно затверджені лідерами ЄС на саміті 24-25 червня.

"Санкції будуть направлені на сектори білоруської економіки, які безпосередньо пов'язані з експортом. Санкції повинні чинити тиск на владу Білорусі, це буде болісно для її економіки. Але ми не намагаємося когось покарати, - ми прагнемо змінити їх поведінку", - пояснив Боррель.

Він уточнив, що нові санкції Євросоюзу проти Білорусі будуть докорінно відрізнятися від попередніх.

"Зазвичай ми обмежуємося індивідуальними обмежувальними заходами. Це пояснюється тим, що економічні санкції зачіпають населення, а ми намагаємося не завдавати шкоди людям, які ні в чому не винні. Але настає момент, коли необхідно приймати більш жорсткі заходи, які, на жаль, торкнуться і населення, оскільки білоруська влада не змінює свою поведінку, в країні більше 500 політичних в'язнів. Ми були свідками жахливих вистав: викрадення журналістів, нібито визнання перед телевізійними камерами. Тому ми повинні використовувати всі доступні заходи ", - підкреслив Боррель.

Нові санкції проти Білорусі - що пропонує Європарламент

Євродепутати рекомендували лідерам ЄС терміново привести у виконання четвертий пакет санкцій проти режиму Лукашенка. Окремо автори резолюції також закликали ввести санкції проти тележурналіста Марата Маркова, який брав резонансне інтерв'ю у затриманого Протасевича.

Також ЄП пропонує:

  • заборонити європейським фінансовим інститутам купувати облігації або інші фінансові інструменти уряду Білорусі;

  • відключити Білорусь від платіжної системи SWIFT;

  • ввести санкції проти нафтовидобувної і калійної промисловості, виробництва сталі і деревообробної промисловості Білорусі;

  • припинити співпрацю європейських компаній, зокрема Siemens, з білоруськими партнерами, а також передачу технологій;

  • припинити співпрацю з державними білоруськими банками.

Резолюція також вимагає відсторонення Білорусі від участі в міжнародних спортивних організаціях та міжнародних заходах, включаючи чемпіонати Європи та світу, і Олімпійські ігри в Токіо. Депутати Європарламенту також закликають УЄФА забрати права на трансляцію Євро-2020 у білоруського державного телебачення.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?