Фінляндія заявила про підготовку найбільшого пакету військової допомоги Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Фінляндія заявила про підготовку найбільшого пакету військової допомоги Україні

Фінляндія заявила про підготовку найбільшого пакету військової допомоги Україні
Джерело:  online.ua

В Міноборони Фінляндії анонсували підготовку найбільшого пакету військової допомоги, до якого, зокрема, увійде важка бронетехніка.

Джерело: сайт Міноборони Фінляндії

Що відомо про новий пакет військової допомоги від Фінляндії

Зазначається, що рішення було ухвалене президентом країни 19 січня на основі пропозиції уряду.

Вартість нового пакету військової допомоги Фінляндії Україні складатиме понад 400 млн євро.

Орієнтовна вартість усієї допомоги, яку Фінляндія надала Україні з початком повномасштабної війни, разом з цим пакетом складає 590 млн євро.

Пакет озброєння, який ми відправляємо зараз - найбільший з усіх, які вже були. Фінляндія надає важке озброєння та боєприпаси, - зазначив голова Міноборони Фінляндії Мікко Савола.

З міркувань безпеки детальніший вміст пакета та орієнтовний час прибуття цієї зброї в Україну не розкривають

Міністр зазначив, що його формували з урахуванням запитів України і того, що могла надати Фінляндія зі своїх наявних запасів.

Надання частини цього озброєння стало можливим завдяки двосторонній співпраці Фінляндії та Швеції: 20 січня країни підпишуть двосторонню декларацію, яка передбачає, що Швеція за потреби допоможе Фінляндії компенсувати те, що вона передала Україні.
Міністерства оборони продумали, що і в яких об’ємах можуть віддати Україні, аби не ставити під загрозу власну обороноздатність.

Між тим голова Міноборони Великої Британії Бен Уоллес, за інформацією видання Sky News заявив, що одна з європейських країн, що має на озброєнні німецькі танки Leopard 2, запросила в Берліна дозволу на передачу їх Україні.

Уоллес, який провів переговори з 10 союзниками на військовій базі в Естонії, не уточнив, про яку саме країну йдеться.

Проте, як пише Sky News, швидше за все, це була Польща, яка вже ясно дала зрозуміти, що вона хоче відправити німецькі бойові танки в Україну.

Наскільки я розумію, сьогодні надійшов офіційний запит від країни - я не знаю жодних подробиць про те, хто чи що – і, очевидно, це процес, який необхідно опрацювати. Я хочу, щоб якнайбільше танків підтримали зусилля України. У цьому немає жодного секрету. Якщо ми хочемо передати Кремлю повідомлення про те, що ми не здаємося, що ми подвоюємо ставку, танки - частина цього, - зазначив голова Міноборони Великої Британії.

Міністр оборони Литви Арвідас Анусаускас, який також був присутній на базі в Естонії, сказав Reuters, що кілька країн оголосять про свій намір відправити танки Leopard до України на зустрічі Контактної групи з оборони України на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині у п'ятницю.

У той же час президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає правильним обережний підхід уряду до поставок важкого озброєння в Україну.

За інформацією німецького видання Tagesschau, Штайнмаєр досі побоюється ескалації конфлікту в Україні та прямого збройного зіткнення РФ із НАТО.

Кожен відповідальний політик повинен запитати себе, коли і за яких обставин конфлікт може різко загостритися. Це слід враховувати, а також оцінювати ціну відсутності підтримки, - підкреслив президент Німеччини.

Штайнмаєр підкреслив, що Німеччина підтримує Україну "суттєво і на постійній основі".

Він критично оцінив політику Німеччини щодо Росії до нападу на Україну.

Було помилкою не розпізнати досить рано, наскільки фундаментально глава російської держави Владімір Путін переглянув свій погляд на світ і що він ризикує політичною, соціальною та економічною руїною своєї країни заради своїх імперських цілей, - наголосив Штайнмаєр.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?