Фінляндію та Швецію офіційно запросили до НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Фінляндію та Швецію офіційно запросили до НАТО

Фінляндію та Швецію офіційно запросили до НАТО
Джерело:  online.ua

Країни НАТО офіційно запросили Швецію та Фінляндію вступити до блоку. Тепер 30 парламентів країн-членів блоку мають ратифікувати заявку.

Джерело: саміт НАТО в Мадриді

НАТО запросило Швецію та Фінляндію приєднатися до Альянсу

Ми підтверджуємо нашу прихильність політиці відкритих дверей НАТО. Сьогодні ми ухвалили рішення запросити Фінляндію і Швецію стати членами НАТО і погодилися підписати протоколи про вступ, - ідеться в заяві глав держав.

Тепер після запрошення розпочнеться процес ратифікації у 30 парламентах: це завжди займає деякий час, проте в НАТО очікують, що це відбудеться досить швидко.

При будь-якому вступі до Альянсу життєво важливо, щоб законні проблеми безпеки всіх членів Альянсу були належним чином вирішені. Ми вітаємо укладення тристороннього меморандуму між Туреччиною, Фінляндією та Швецією щодо цього, — сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Нагадаємо, що Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО 18 травня. Туреччина заявила, що буде блокувати їхній розгляд та звинуватила країни в тому, що вони надають підтримку членам «Робітничої партії Курдистану» (PKK), «Загонів народної оборони» (YPG) тощо.

28 червня Туреччина підписала меморандум про схвалення запрошення Фінляндії та Швеції приєднатися до НАТО на Мадридському саміті Альянсу.

Фінляндія та Швеція підтвердили, що вважають РПК терористичною організацією, і погодилися співпрацювати з Туреччиною у боротьбі з тероризмом. Країни обмінюватимуться розвідувальними даними в цій сфері.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?