Франція опинилася в епіцентрі скандалу через боєприпаси для України
Категорія
Світ
Дата публікації

Франція опинилася в епіцентрі скандалу через боєприпаси для України

Франція опинилася в епіцентрі скандалу через боєприпаси для України
Джерело:  online.ua

Як вдалося дізнатися журналістам, Францію звинуватили в тому, що вона гальмує плани офіційного Брюсселю щодо поповнення запасів артилерійських снарядів для України своєю вимогою, щоб боєприпаси вироблялися винятково у Європейському союзі.

Джерело:  The Telegraph

Франція почала блокувати поповнення запасів боєприпасів для України

Як стверджують інсайдери видання, команда французького президента Еммануеля Макрона хоче отримати гарантії того, що угода про спільну закупівлю озброєнь вартістю 2 мільярди євро піде на користь винятково європейським компаніям.

Згідно з цією схемою, країни-члени отримають грошові стимули для централізації і координації закупівель між собою в надії розмістити достатньо великі замовлення, щоб переконати виробників озброєнь збільшити обсяги виробництва.

Офіційний Париж наполягає, що лише оборонні компанії, які знаходяться у Євросоюзі, повинні мати доступ до нових прибуткових контрактів.

Чому спалахнув скандал

Інші члени ЄС звернули увагу на те, що нові вимоги Франції гальмують підтримку України. Вони також нагадують, що виробничі потужності можуть бути легко доступні за межами блоку..

Багато країн-членів ЄС висловили думки, відмінні від французької... Якщо ми хочемо діяти негайно, а це необхідно, дуже важливо допустити до схеми компанії з країн, що не входять до ЄС... Париж явно віддає перевагу витратам ЄС на власну промисловість, а не на підтримку України, – заявив один із інсайдерів видання.

Що важливо розуміти, станом на 15 березня 2023 року Україна отримала від ЄС лише 350 тисяч 155-міліметрових артилерійських снарядів.

Окрім того, наголошується, що поки Євросоюз відшкодував своїм країнам-членам 450 мільйонів євро за цю допомогу.

Не можна також не згадати про те, що українські бійці щоденно випускають приблизно 6 тисяч артилерійських снарядів, тоді як Росія – 20 тисяч на день – стільки ж виробляють європейські оборонні компанії щомісяця.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?