Франція передасть Україні легкі танки AMX-10 RC
Категорія
Політика
Дата публікації

Франція передасть Україні легкі танки AMX-10 RC

Франція передасть Україні легкі танки AMX-10 RC
Джерело:  online.ua

Під час телефонної розмови із президентом Володимиром Зеленським французський лідер Еммануель Макрон пообіцяв надати Україні легкі танки AMX-10 RC.

Джерело:  BFM TV

Що відомо про наміри Франції передати Україні легкі танки

За інформацією Reuters, по завершенні розмови із Зеленським Макрон пообіцяв передати Україні легкі танки AMX-10 RC.

Однак президент Франції не назвав конкретних термінів та кількості танків, які будуть передані Україні.

Зеленський, зі свого боку, підтвердив наміри офіційного Парижу передати Україні легкі танки AMX-10 RC та БТР Bastion.

Провів тривалу і детальну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном щодо поточної ситуації. Подякував за рішення передати Україні легкі танки та Bastion, а також за активізацію роботи з партнерами у цьому ж напрямку. Погодили подальшу співпрацю щодо суттєвого посилення нашої ППО та інших оборонних спроможностей, - підкреслив голова держави.

Французькі бронетранспортери Bastion призначені для сил спеціального призначення. Вони мають меншу вагу (10 тонн) та перевозять 5 екіпірованих солдатів. Бронетранспортери озброєні 12,7-мм важким кулеметом і можуть нести 3 додаткові середні кулемети.

Тим часом, за інформацією військового командування Євросоюзу, від початку війни проти України окупаційна армія РФ вже втратила  60% свого загального запасу бойових танків і 70% ракет, придатних для наземних цілей.

За нашими найбільш достовірними оцінками, щонайменше 60 тисяч російських військових було вбито і втричі більше поранено, що означає, що близько 250 тисяч російських військових зараз нездатні до ведення бою, - підкреслив командувач Військової місії ЄС адмірал Ерве Блежан ще у листопаді минулого року.

За його словами втрати з українського боку оцінити важче, і в ЄС вважають, що вони нижчі за російські, "але все одно значні".

Росія втратила 60% свого танкового арсеналу, а також 70% свого запасу ракет, придатних для ураження наземних цілей. Тому зараз вона використовує зенітні ракети для ураження наземних цілей, з відповідними проблемами з точністю, і розраховує на постачання обладнання з Ірану або Північної Кореї, - підкреслив Блежан.

Головнокомандувач збройних сил ЄС зазначив, що наразі дуже важко оцінити характер та обсяги військової допомоги РФ від Північної Кореї.

 При цьому вже точно відомо, що Іран допомагає агресору дронами, а зараз ще й ведуться переговори щодо постачання балістичних ракет.

Також, за оцінками Євросоюзу, РФ втратила 40% бронетранспортерів та 20% артилерії.

На думку Блежана, вже навесні цього року ЗСУ зможуть відновити активні наступальні дії.

До цього часу, як зазначає військовий, ЗСУ потрібно зібрати три нові армійські корпуси чисельністю приблизно 75 тисяч осіб.

Тому, як ніколи, це війна на виснаження, і українці потребують нашої підтримки, щоб відновити свої сили, відремонтувати або замінити озброєння, та підтримку у відновленні своїх сил, ремонті або заміні пошкодженого чи знищеного озброєння й техніки, а також мати можливість продовжити відвоювання територій, анексованих після зими, - підкреслив керівник Генштабу ЄС.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?