Генпрокуратура проситиме про арешт Медведчука — відома сума застави
Категорія
Політика
Дата публікації

Генпрокуратура проситиме про арешт Медведчука — відома сума застави

Генпрокуратура проситиме про арешт Медведчука — відома сума застави
Джерело:  online.ua

13 травня Печерський суд Києва проведе засідання щодо обрання запобіжного заходу депутату ОПЗЖ Віктору Медведчуку в справі про держзраду і порушення правил ведення війни. Офіс Генпрокуратури проситиме арешт.

Джерело: Telegram Офісу генпрокура

У ГПУ уточнили, що Медведчуку повідомлено про підозру 11 травня 2021 в порядку та у спосіб, передбачені КПК України - саме з цієї дати він отримав статус підозрюваного.

Відзначається, що напередодні під час візиту Медведчука і його адвокатів в Офіс генерального прокурора, їм було вручено клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

У партії ОПЗЖ кажуть, що прокуратура буде вимагати взяти Медведчука під варту з правом внесення застави в 300 мільйонів 930 гривень. Генпрокурорка Венедиктова раніше підтвердила, що прокуратура дійсно буде домагатися арешту Медведчука, але інформацію про суму можливої застави не озвучувала.

Підозра Медведчуку в державній зраді

11 травня генеральна прокурорка Ірина Венедиктова підписала повідомлення про підозру двом народним депутатам - Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку.

Їх підозрюють в державній зраді і замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму. Прокуратура має намір вимагати для Медведчука запобіжний захід у вигляді арешту.

У правоохоронних органах є докази, що Медведчук безпосередньо причетний до діяльності, спрямованої на підрив економічної безпеки України, змовою з керівництвом Російської Федерації і допомоги в легітимізації анексії Криму. Його і Козака звинувачують за трьома епізодами:

  • надання допомоги Росії в отриманні нафтогазового родовища в окупованому Криму - Медведчук і Козак в 2015 році вступили в попередню змову з російськими чиновниками для видобутку належать Україні корисних копалин на шельфі Чорного моря. За даними СБУ, Медведчук міг отримати право приблизно на 2% ресурсів, які можна добути в Чорноморському шельфі, а це - мільярди гривень;

  • незаконна передача Росії відомостей, що містять державну таємницю - мова йде про повідомленні спецслужбам РФ секретних даних про розташування прихованого військового підрозділу ЗСУ;

  • вербування українців для поширення російської пропаганди.

Медведчука та його соратника Козака підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів за статтями ч. 1 ст. 111 і ч. 1 ст. 438 ( "Державна зрада" і "Порушення законів та звичаїв війни"). За ним нардепам загрожує до 15 років в'язниці з конфіскацією майна.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?