Головне за ніч: успішний контрнаступ ЗСУ на Луганщині та відбиття атак армії РФ в районі Бахмута та Вугледара
Категорія
Україна
Дата публікації

Головне за ніч: успішний контрнаступ ЗСУ на Луганщині та відбиття атак армії РФ в районі Бахмута та Вугледара

Головне за ніч: успішний контрнаступ ЗСУ на Луганщині та відбиття атак армії РФ в районі Бахмута та Вугледара
Джерело:  online.ua

За інформацією аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), українські військові відновили контрнаступ в районі Кремінної на Луганщині та продовжують тримати оборону у Вугледарі на Донеччині. 

Джерело: звіт ISW

Що відомо про ситуацію у зонах бойових дій на Донбасі 

За твердженнями аналітиків та російських блогерів, українські військові проводять атаки на позиції 144-ї мотострілецької дивізії (20-ї загальновійськової армії Західного військового округу) поблизу Кремінної протягом ночі 25 січня.

За словами російського блогера, мотострілецька дивізія відбила атаку та змусила українські війська відступити на вихідні позиції, але вранці українські війська відновили спроби атакувати позиції росіян з напрямку Торське (14 км на захід від Кремінної).

Російські джерела опублікували кадри нібито ударів росіян по українських позиціях біля Кремінної. Зйомки бойових дій із геолокацією, опубліковані 4-ю мотострілецькою бригадою так званої "ЛНР", спочатку опубліковані 12 січня, нібито показують, як сили так званої "ЛНР" обстрілюють українську машину в лісовому масиві поблизу Кремінної.
Генштаб ЗСУ заявив, що російські війська здійснили обмежений наземний удар у Червонопопівці (6 км на північ від Кремінної).

На Донбасі злочинна армія РФ продовжує атаки в районі Бахмута.

За інформацією Генштабу ЗСУ, українські військові відбивають атаки ворога безпосередньо на сам Бахмут, на північний схід від Бахмута поблизу Верхньокам'янського (30 км на північний схід), Благодатного (8 км на північний схід), Спірного (27 км на північний схід), Роздолівки (15 км на північний схід); і на південь від Бахмута біля Кліщіївки (7 км на південний захід).

Згідно із данними геолокації станом на 25 січня, російські війська поступово просуваються до південно-східних околиць Бахмута.

За інформацією речника оперативного командування "Схід" Сергія Череватового, за добу на Бахмутському напрямку російські війська провели 39 бойових зіткнень і тільки 25 січня в бойових зіткненнях російські війська втратили майже цілий батальйон.

У оперативному угрупованні Об’єднаних сил України зазначили, що група "Вагнера" використовує тактику невеликих підрозділів і штурмових загонів розміром до чотирьох-п’яти осіб для нападу та проникнення в міські райони Бахмута.

Протягом ночі 26 січня окупанти також продовжували атаки на західну околицю Донецька.

За інформацією Генштабу ЗСУ, українські військові відбили атаки ворога на Мар'їнку,

Російський військовий блогер заявив, що російські війська продовжують бої за західну частину Мар’їнки.

Інший російський "воєнкор" стверджував, що 1-ша мотострілецька бригада так званої "ДНР" взяла під контроль Водяне, що на північно-західній околиці Донецька.

Російський військовий блогер зазначив, що сили так званої "ДНР" виснажені різними боями на цьому напрямку і їм не вистачає живої сили для утримання території або подальшого просування в районі Донецька.

Протягом ночі, 26 січня, за інформацією Генштабу ЗСУ, окупаційні російські війська також здійснювали атаки на Вугледар та Павлівку, , приблизно за 30 км на південний захід від міста Донецьк.

Російські джерела широко стверджували, що російські війська перекрили трасу Покровське-Вугледар, хоча немає жодної чіткої дороги, яка б пролягала від Покровського (75 км на північний захід від Вугледара) до Вугледара, що, ймовірно, означає, що російські джерела заявляють про контроль над частиною дороги T0509, - зазначають аналітики.

Російський військовий блогер стверджував, що російські війська прорвали українську оборону на південній околиці Вугледара та зайняли позиції в самому Вугледарі.

 На відео, знятому українськими військовими в районі Вугледара, видно сильний дим поблизу Вугледара, а український військовий заявив, що російські війська активно штурмують населений пункт.

Декілька російських джерел підкреслили, що російські війська все ще не контролюють увесь Вугледар, але тривають важкі бої.

Що відбувається на півдні України 

В Генштабі ЗСУ підтвердили висновки аналітиків ISW про відсутність масштабного наступу армії РФ на території Запорізької області.

Керівник пресцентру сил "Південь" на Таврійському напрямку Євген Єрін зазначив, що армія РФ е накопичили достатньо потужного ударного угруповання для наступу на запорізькому напрямку, однак окупанти збільшили кількість підрозділів на цьому напрямку.

Єрін зазначив, що російські війська продовжують вести наземні удари з 10 осіб та обстрілювати українські сили з ствольної та реактивної артилерії.

За словами представника ОК "Південь", росіяни можуть закріпити українські сили на лінії фронту в Запорізькій області. Ці зусилля несумісні з продовженням російської інформаційної операції щодо поточного та успішного російського наступу в Запорізькій області.

За інформацією російських воєнкорів, зокрема тих, хто поширював підтверджено неправдиву інформацію, російські та українські сили воювали біля Щербаків, Малих Щербак, Новоданилівки, Новопокровки Запорізької області.

Російський військовий блогер охарактеризував російські наступальні операції в цьому районі як "позиційний наступ" і стверджував, що лінія фронту не змінилася, підтверджуючи попередню оцінку ISW про те, що швидкість і ефективність заявлених російських наземних атак у цьому районі є низькими.

Російські та українські джерела продовжували повідомляти, що російські війська обстрілювали райони, які окупаційний чиновник Запорізької області Володимир Рогов раніше стверджував, що контролюють російські війська, зокрема Новоданилівку, Малу Токмачку, Новоандріївку, Кам’янське та Білогір’я.

Кілька російських "воєнкорів" продовжували попереджати про контрнаступ України на запорізькому напрямку, вказуючи на те, що триваючі наземні атаки в цьому районі та супутня інформаційна операція, ймовірно, спрямовані на те, щоб зіпсувати українські зусилля.

 Рогов продовжував стверджувати, що українські сили готуються до рішучої атаки проти Мелітополя та Бердянська в найближчі місяці, але успіхи Росії на полі бою зменшать здатність українських збройних сил виконати цю зброю.

Російський військовий блогер стверджував, що українські війська перейшли в повну бойову готовність до відновлення російського наступу в районі Кам’янського-Степового поблизу Оріхова, що вказує на триваючу стурбованість діями України на цьому фронті.

Ще один російський "воєнкор", який, як було доведено, сфабрикував неправдиву інформацію про ситуацію на передовій, заявив, що українські війська готуються до активних бойових дій і переправили колону бронетехніки в бік Кам’янського на східному березі Каховського водосховища.

Російські джерела стверджували, що 26 січня українські сили спробували здійснити чергову висадку на східному (лівому березі) Херсонської області. Російські військові блогери, в тому числі той, хто раніше сфабрикував інформацію, стверджували, що вогонь російської артилерії завадив українським силам висадитися поблизу Каховки чи Дніпра вночі на 25-26 січня.
Українські сили здійснили успішний рейд під Каховкою 23-24 січня, як раніше повідомляв ISW.

Російська окупаційна влада продовжує намагатися відновити російські логістичні лінії через Крим до півдня Херсонської та Запорізької областей. 26 січня окупаційна влада повідомила, що влада відновила третій із чотирьох загальних прольотів мосту, необхідних для ремонту автомобільного мосту через Керченську протоку, і планує встановити четвертий проліт 31 січня.
Російська окупаційна влада стверджує, що завершить відновлення автомобільного мосту через Керченську протоку в березні 2023 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?