Головне за ніч: відбиття атак армії РФ на Донеччині та успішний контрнаступ ЗСУ на Луганщині
Категорія
Україна
Дата публікації

Головне за ніч: відбиття атак армії РФ на Донеччині та успішний контрнаступ ЗСУ на Луганщині

Головне за ніч: відбиття атак армії РФ на Донеччині та успішний контрнаступ ЗСУ на Луганщині
Джерело:  online.ua

За інформацією Генштабу ЗСУ, українські військові відбили 5 атак армії РФ на Донбасі. Наразі в РФ вже готують нову хвилю прихованої мобілізації через великі втрати і ганебні поразки у війні. 

Джерело: Facebook-сторінка Генштабу ЗСУ

Що відомо про ситуацію на фронтах

У Генштабі зазначають, що російська окупаційна армія проводить перегрупування власних підрозділів з метою посилення атак на Лиманському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка Луганської області та Білогорівка, Марї’нка, Верхньокам’янське та Спірне Донецької області.

Росіяни завдали 2 ракетних удари по цивільних об’єктах Дніпра та здійснили 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільних об’єктах, зокрема, Херсона.

  • На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

  • На Сіверському напрямку, у прикордонних районах Брянської та Курської областей, ворожі підрозділи виконують завдання з прикриття ділянки російсько-українського кордону та ведення демонстраційних і провокаційних дій.

  • На Слобожанському напрямку окупанти обстріляли з танків, мінометів та ствольної артилерії райони населених пунктів Стрілеча, Красне, Чугунівка, Ізбицьке, Огірцеве, Бочкове, Бударки та Амбарне Харківської області.

  • На Куп’янському напрямку ворог зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. На Лиманському напрямку - веде оборону. Здійснив обстріли з танків та артилерії по районах населених пунктів Берестове, Куп’янськ, Курилівка, Табаївка, Крохмальне Харківської області; Невське Луганської області та Ямполівка і Торське на Донеччині. В районі населеного пункту Стельмахівка російські окупанти застосували важкі вогнеметні системи ТОС-1А.

  • На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій. Завдав вогневого ураження по районах населених пунктів Андріївка, Спірне, Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог обороняється. Здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по позиціях Сил оборони та районах населених пунктів Новоукраїнка, Вугледар, Времівка, Новосілка і Новопіль Донецької області та Полтавка, Малинівка, Червоне, Залізничне, Дорожнянка, Новоданилівка і Плавні на Запоріжжі.

  • На Криворізькому та Херсонському напрямках противник задіяв міномети, танки, ствольну та реактивну артилерію для ураження населених пунктів Республіканець, Придніпровське, Антонівка Херсонської області та міста Херсон.

Підтверджено вогневе ураження 25 листопада районів зосередження живої сили росіян в районах населених пунктів Мелітополь, Пологи та Михайлівка Запорізької області. Втрати окупантів склали понад 100 осіб пораненими, знищено близько 10 одиниць військової техніки різних типів та 2 склади боєприпасів.

Українські ракетники та артилеристи за минулу добу уразили 2 пункти управління, 11 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки росіян, а також один інший важливий об’єкт.

Крім того, за наявною інформацією, в Російській Федерації та на тимчасово окупованих територіях України тривають підготовчі заходи щодо проведення з 10 грудня чергової хвилі прихованої мобілізації до лав російських окупаційних військ.

Аналітики з Інституту вивчення війни зазначають, що кремлівські окупанти намагаються втримати контрнаступ ЗСУ на Луганщині, а також підтягують артилерію та ракети ближче до Херсона, скоріш за все, плануючи посилити обстріли регіона.

26 листопада російські війська продовжують оборону від контрнаступу українських військ на лінії Сватове-Кремінна. У Генштабі України повідомили, що російські війська ведуть активну оборону на північний захід від Сватового в напрямку Куп’янська та на захід від Кремінної в напрямку Лиману.

Міністерство оборони (МО) Росії стверджувало, що російські війська відбили українські атаки на Коломийчиху і Площанку. Луганський обласний голова Сергій Гайдай зазначив, що українські війська продовжують досягати успіхів навколо Сватового та Кремінної, частково через низьку якість і неузгодженість мобілізованих російських новобранців, які діють у цьому районі. Він додав, що українські війська додатково обороняються від постійних атак Росії на Білогорівку, що за 10 км на південь від Кремінної.

Російські війська продовжують наступальні дії навколо Бахмута. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські штурми біля Бахмута, в районі Опитного, Соледару, Бахмутського та Яковлівки. Російський військовий блогер опублікував контрольну карту місцевості, стверджуючи, що російські війська контролюють Опитне, хоча ISW не знайшло візуальних доказів, які б підтверджували це твердження. Російські та українські джерела продовжують стверджувати, що брудна погода сповільнює операції в районі Бахмута. Водночас, російський військовий блогер заявив, що на південній околиці Бахмута тривають запеклі бої між українськими та російськими військами.

Також російські війська продовжили наступальні дії на лінії Авдіївка-Донецьк. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили наступ росіян у 23 км на південний захід від Авдіївки в районі Первомайського, Красногорівки та Невельського. За словами одного з російських військових блогерів, війська окупантів також продовжили наступ у напрямку Новомихайлівки (36 км на південний захід від Авдіївки). Крім цього, на відео з геолокацією, опублікованому 26 листопада, видно, як українські війська завдають ударів по наступаючим російським танкам на південний захід від Новоселівки Другої, що за 9 км від Авдіївки.

Аналітики стверджують, що російські війська продовжують вести оборонні дії на заході Донецької та сході Запорізької областей. Міністерство оборони Росії заявило, що російські сили відбили українські контратаки в межах поблизу Микільського та Времівки на заході Донецької області. А у Генштабі України повідомили, що російські війська продовжили звичайні артилерійські та авіаудари вздовж лінії зіткнення в Донецькій та Запорізькій областях.

Що відомо про ситуацію на півдні України

Російські війська продовжують будівництво укріплень у східній частині Херсонської області та ведуть звичайний артилерійський вогонь по районах на правому березі річки Дніпро. У Генштабі України повідомили, що російські війська зміцнюють свої позиції вздовж невизначеної берегової лінії, ймовірно маючи на увазі до узбережжя Чорного моря і готують оборону в глибину.

Повідомляється, що російські війська переміщують системи РСЗВ і С-300 ближче до Херсона, що вказує на те, що російські війська можуть мати намір збільшити темпи ракетних і зенітних ракетних ударів по наземних цілях на північ від річки Дніпро в найближчі дні. Українські офіційні особи повідомили, що російські сили обстріляли Херсон, Антонівку, Чорнобаївку та Берислав – усі на правому березі Дніпра.

Українські війська продовжують завдавати ударів по зосередженню російських військ і військових засобів у російських тилових районах на півдні України. У Генштабі України повідомили, що українські війська завдали ударів по складу боєприпасів у Мелітополі - поранено 50 російських військовослужбовців, та по двох складах у Василівському районі - поранено 130 осіб та знищено 7 одиниць техніки. Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що 25 листопада українські війська завдали удару по російському складу боєприпасів у Михайлівці на північній околиці Мелітополя. Російський військовий блогер також стверджує, що українські війська завдали ударів по Чаплинці і Скадовську.

Також в цей день росіяни продовжили обстрілювати Дніпро, Гуляйполе, Очаків, Нікополь та Марганець.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?