Головнокомандувач ЗСУ попередив про зростаючу загрозу нападу Росії на Україну
Категорія
Україна
Дата публікації

Головнокомандувач ЗСУ попередив про зростаючу загрозу нападу Росії на Україну

Головнокомандувач ЗСУ попередив про зростаючу загрозу нападу Росії на Україну
Джерело:  online.ua

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак звернувся до всіх українців з важливою заявою - він попередив, що Росія стягує свої війська до кордонів з Україною і підсилює свою військову міць і демонструє, що готова до нападу. Під виглядом військових навчань глава Кремля Володимир Путін стягнув до України ще 25 батальйонних тактичних груп до тих 28 груп, які вже кілька років перебувають у східних українських кордонів. ЗСУ реагують на загострення ситуації і активно готуються до будь-якого сценарію. Крім військової підготовки, командування української армії готує план із залучення в ЗСУ резервістів без оголошення мобілізації. Відповідний закон напередодні прийняла Рада, який дозволяє призивати в армію тих, хто вже відслужив. За словами Хомчака, це не означає, що завтра все населення піде в армію - на службу будуть призивати тільки тих, хто недавно відслужив і має досвід бойових дій. Про зростаючу загрозу нового нападу Росії на Україну Хомчак заявив в інтерв'ю Радіо Свобода, передає ONLINE.UA.

"Російська Федерація, під виглядом перевірки за зимовий період навчання своїх військ, під виглядом підготовки до стратегічних навчань «Захід 2021» стягує з усієї території РФ батальйонні тактичні групи на схід нашої країни, до східних кордонів України. Брянська, Воронезька області, тимчасово окупована Республіка Крим. Крім 28 батальйонних тактичних груп, які сьогодні вже кілька років перебувають у наших східних кордонів, ми орієнтовно нараховуємо, що вони збільшаться ще на 25 батальйонних тактичних груп. Це говорить про те, що Росія про свої плани не забула, плани, які були у неї з 14-го року і до 14-го року. Вона створює таку обстановку навколо України, щоб весь світ бачив, щоб Україна бачила, що вона демонструє нам рішучість своїх намірів ", - попередив Хомчак.

Генерал-полковник також оцінив ситуацію на кордоні України з Білоруссю. За його словами, там поки немає ніяких активних дій, але Россія продовжує нарощувати сили в Білорусі під виглядом військових навчань.

"Ми це все відстежуємо, відповідне реагування ми плануємо, прораховуємо. Збройні сили України готуються до всяких можливих провокацій і реагування на дії супротивника", - зазначив Хомчак.

В рамках підготовки до можливого нападу Росії на Україну з боку Білорусі, окупованого Криму, Брянської і Воронезької області, ЗСУ готує план по укомплектуванню армії резервістами.

"Ми зможемо в найкоротші терміни, за кілька днів наростити зусилля на кілька сотень тисяч військовослужбовців, підготовлені, пройшли війну, які мають досвід, які вміють воювати. Це дуже суттєво. Йдеться про категорії резервістів, які проходять службу за контрактом та резервістів оперативної черзі №1. Це ті резервісти, які звільнилися зі Збройних сил протягом цих останніх років війни, які мають дуже серйозний досвід бойових дій. які знають, як воювати, і для них сьогодні не є суттєвим питанням, що їх потрібно перепідготовлювати протягом місяців, вчити чогось. Тому що це люди, які тільки прийшли з війни. Йдеться про категорії «оперативний резерв першої черги» ", - пояснив Хомчак.

Нагадаємо, Кримі окремі райони Донбасу і Луганщини залишаються під контролем російського агресора з весни 2014 року. З тих пір Кремль інтенсивно мілітарізує регіони, перекидаючи туди безліч озброєння і особового складу ЗС РФ. Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак стверджує, що станом на весну 2021 року безпосередньо в ОРДЛО знаходяться близько 28 тисяч озброєних окупантів, а чисельність особового складу армійських підрозділів в Криму досягає 32700 військовослужбовців.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін обговорив з Меркель і Макрона ситуацію на Донбасі без Зеленського.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?