Інститут нацпам'яті розвінчав радянські міфи про День перемоги
Категорія
Україна
Дата публікації

Інститут нацпам'яті розвінчав радянські міфи про День перемоги

Інститут нацпам'яті розвінчав радянські міфи про День перемоги
Джерело:  online.ua

8 травня, в День пам'яті і примирення, Інститут національної пам'яті презентував відео, в якому розвінчав всі радянські міфи про День перемоги. У ролику показали, як Росія на всю потужність використовує форми і смисли радянської військової пропаганди й надалі культивує міфи навколо Другої світової війни, жертвами якої стали кілька поколінь людей в усьому світі.

Джерело: Youtube-канал Українського інституту національної пам'яті

Автори відео підкреслюють, що "День Перемоги" в Радянському Союзі не завжди було "святом всенародного торжества" - до 1965 року його не святкували. Це "свято" з'явилося тільки в "брежнєвські часи", коли комуністична партія посилала патріотичну риторику.

У сучасній Росії "День перемоги" перетворили на справжній язичницький культ з гучними гуляннями під гаслами "діди воєвалв" і "можем павтаріть". В Інституті нацпам'яті підкреслюють, що міфи про Другу світову поширюються російською пропагандою не тільки на території України і Росії, а й у всьому світі. Таке поширення обумовлено тим, що ця пропаганда спирається на суспільні стереотипи, які формувалися тоталітарним режимом багато років.

"Розвінчання радянських міфів сприяє, по-перше, недопущення можливості сучасної Росії монополізувати перемогу Червоної армії над нацизмом, адже в її рядах боролися мільйони українців і представників інших національностей. По-друге, ця перемога не повинна для справжнього російського керівництва стати виправданням агресії в інших країнах (Україна, Сирія, Грузія, Молдова, Чечня), мотивуючи такі дії тим, що "ми не можемо бути агресорами, адже ми звільнили світ від Гітлера", - йдеться у підписі до відео.

Міфи і факти про День перемоги

  • Вперше День перемоги був встановлений як державне свято в 1945 році, але вихідним був тільки до 1947 року.

  • Навіть в перші роки після війни ніяких святкових парадів і ходи ветеранів в травні не проводили - всіх "переможців" перекинули на фронт відновлення країни.

  • До 1965 року єдиними "святковими" заходами до Дня перемоги биді артилерійські салюти, які проводилися у великих містах, але через 20 років після закінчення Другої світової війни 9 травня знову став вихідним днем - тільки тоді на параді на Червоній площі в Москві вперше пронесли червоний " прапор перемоги ", рішення про що прийняв Леонід Брежнєв.

  • У більшості країн світ офіційного свята "День перемоги" не існує - країни Західної Європи і США відзначають перемогу над нацизмом, але не 9, а 8 травня, в день коли більшість німецьких військ склали зброю відповідно до Акту капітуляції Німеччини. До них у 2015 році приєдналася Україна.

За даними Українського інституту національної пам'яті, Україна у Другій світовій війні:

  • понесла колосальні демографічні втрати, які оцінюються в 8-10 млн чоловік;

  • понесла матеріальні втрати - понад 45% від збитків за все СРСР під час Другої світової війни;

  • отримала майже 700 зруйнованих міст, також було знищено 28 тисяч сіл і спалено близько 320 тисяч господарств;

  • зазнала один з найжорстокіших ударів нацистів - вони знищили 1,5 млн українських євреїв і 20 тисяч ромів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?