Іран може створити ядерну бомбу за кілька місяців — генерал Міллі
Категорія
Світ
Дата публікації

Іран може створити ядерну бомбу за кілька місяців — генерал Міллі

Іран може створити ядерну бомбу за кілька місяців — генерал Міллі
Джерело:  online.ua

Іран міг би виготовити достатньо матеріалу для ядерної бомби «менш ніж за два тижні», а ядерну зброю ще за «кілька місяців».

Джерело: VOA

Ірану знадобиться кілька місяців на створення ядерної зброї

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі виступив перед членами Конгресу США.

Іран міг би виготовити розщеплюваний матеріал для ядерної зброї менш ніж за два тижні, і йому знадобиться ще кілька місяців, щоб виготовити справжню ядерну зброю.

Він заявив американським законодавцям, що США «залишаються відданими» перешкоджанню Ірану створити ядерну зброю.

Ми, військові Сполучених Штатів, розробили кілька варіантів для національного керівництва, щоб розглянути, якщо або коли Іран коли-небудь вирішить розробити справжню ядерну зброю, - сказав він.

У лютому розвідувальні служби США заявили, що Тегеран зараз не вживає заходів, необхідних для перетворення отриманого розщеплюваного матеріалу на ядерну бомбу.

Іран завжди заявляв, що його ядерна програма має суто мирні цілі. Однак це єдина країна, що не володіє ядерною зброєю, але виробляє високозбагачений уран з чистотою 60%. Для створення ядерної бомби, необхідний уран з чистотою 90%.

У 2018 році у США вважали, що Ірану знадобиться близько року, щоб виробити збройове паливо, необхідне для однієї ядерної бомби.

Що відомо про ядерну угоду з Іраном

У 2015 році Іран, США, Росія, Китай, Німеччина, Франція та Велика Британія підписали Спільний всеосяжний план дій щодо іранської ядерної програми (СВПД).

Метою договору було запобігти створенню Іраном ядерної бомби.

За це США зняли з країни санкції та розблокували 100 млрд доларів в міжнародних та закордонних фінустановах. Іран натомість був готовий експортувати 500 тис. барелів нафти на добу.

У 2018 році США вийшли з угоди і запровадили нові санкції проти Тегерана.

У 2020 році США намагалися відновити переговори щодо угоди, проте вони не закінчилися успіхом, оскільки президентом Ірану обрали Ібрагіма Раїсі, який є прихильником жорсткої лінії у відносинах із Заходом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?