Кабмін знизив тарифи на газ в Україні — тепер ціна буде єдина для всіх
Категорія
Економіка
Дата публікації

Кабмін знизив тарифи на газ в Україні — тепер ціна буде єдина для всіх

Кабмін знизив тарифи на газ в Україні — тепер ціна буде єдина для всіх
Джерело:  online.ua

З 1 січня в Україні значно зросли тарифи на тепло і електроенергію, на газ і його постачання. Через підвищення тарифів на комунальні послуги в багатьох містах України почалися протести - люди перекривають траси національногго значення, обмежують роботу громадського транспорту і збираються у будівлі міських і області рад, вимагаючи знизити тарифи на газ і повернути пільговий тариф на електроенергію. На ситуацію вже відреагував президент України Володимир Зеленський. Він доручив Кабмін оперативно вирішити проблему і встановити справедливі тарифи на газ для українців. 13 січня уряд знайшов спосіб знизити ціну на газ - на час карантину або до кінця опалювального сезону ціна встановлюється на рівні 6,99 грн за кубічний метр. Для всіх українців ця ціна буде єдиною. Це вирішили урядовці на засіданні за участю Зеленського, передає ONLINE.UA з посиланням на прес-службу ОПУ.

"На нараді під керівництвом Президента України досягнуто рішення про введення на час карантину державного регулювання цін на газ. Це не означає, що ми відходимо від ринкового регулювання ціни на газ, але оскільки в даний момент надзвичайно складна ситуація з карантинними обмеженнями, з COVID, з можливістю людей отримувати додаткові доходи, відповідно, буде запроваджено державне регулювання. Орієнтовно сьогодні деякі облгази продають за ціною більше 10 гривень, тобто з введенням цього регулювання відбудеться зниження ціни газу більш ніж на 30% ", - відповів прем'єр-міністр ДенісШмигаль на вимогу Зеленського знизити тарифи на газ для українців.

Виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко уточнив, що знижені тарифи на газ будуть діяти вже з 1 лютого. Пропонована ціна, яка встановиться на цей період, - 6,99 грн за метр кубічний для всіх побутових споживачів. Чиновник підкреслив, що на сьогодні це найнижча ціна на українській біржі. На скільки знизять тарифи на розподіл газу, поки не відомо. Шмигаль на засіданні у Зеленського зазначив, що є низка рішень для зниження так званої абонплати.

Крім того, наголошується, що НКРЕКП ретельно перевірить всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на розподіл газу.

"Ми хочемо вийти на системне і збалансоване рішення. Особливо проблемною зараз ситуація в населених пунктах, де функціонують малі оператори ГРМ, які обслуговують невелику кількість споживачів. Це питання також має бути вирішене найближчим часом", - запевнив глава уряду.

Тим часом в містах України тривають протести через підвищення тарифів на газ. Сотні людей вже четвертий день виходять на вулицю і вимагають, щоб влада негайно відреагувала на їхні вимоги і знизила ціни на комунальні послуги.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року в Україні подорожчали газ для населення, холодна вода і електроенергія. Постачальники природного газу встановлені від 6,99 до 10,8 гривні за кубометр. Показник максимальної ціни збільшиться на 20,5%. НАК "Нафтогаз" для побутових споживачів підвищує тарифи до 7,22 грн за кубометр. Це означає, що газ для населення подорожчає на 14% в порівнянні з груднем, коли діяв тариф 6,33 грн / куб. м. Подорожчання холодної води заплановано в середньому на 10-15%. Остаточні ціни НКРЕКУ оприлюднить в січні. Підвищення тарифів на електроенергію буде відбуватися поетапно. Але вже з січня за світло доведеться платити в середньому на 30% більше.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський доручив терміново знизити тарифи на газ для населення на тлі масових протестів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?