Китай зважився розкрити таємницю походження коронавіруса
Категорія
Світ
Дата публікації

Китай зважився розкрити таємницю походження коронавіруса

Китай зважився розкрити таємницю походження коронавіруса
Джерело:  online.ua

Китайська влада повністю засекретила дані про походження коронавіруса - офіційний Пекін зробив державною таємницею все дослідження про COVID-19 і жорстко контролює всі публікації дослідження вчених, які потрапляють у відкритий доступ. Протягом року китайська влада блокувала доступ експертів ВООЗ до даних про походження COVID-19 і ще на початку січня відмовили їм у в'їзді в країну. Але 11 січня Китай все ж дозволив делегації Всесвітньої організації охорони здоров'я приїхати і шукати джерело коронавіруса. Візит експертів розпочнеться 14 січня. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

У Національному керуванням з охорони здоров'я КНР уточнили, що експерти ВООЗ планують з'ясувати, циркулював вірус раніше, ніж про це стало відомо. Для цього вони збираються вивчити медичні зразки, зібрані до початку пандемії. Також в ході розслідування буде вивчений ринок в Ухані, звідки ймовірно вірус передався від тварини людині. Група ВООЗ також буде збирати зразки кажанів і інших тварин, які могли б бути носіями вірусу.

Важливо нагадати, що спочатку група експертів ВООЗ планувала приїхати в Китай на початку січня, але Пекін не дозволив їм в'їхати в країну. При цьому частина членів делегації перебувала вже на шляху в КНР. У китайському МЗС пояснили затримку непорозумінням. З цього приводу обурився глава ВООЗ Тедрос Гебреєсус. Він заявив, що розчарований позицією Пекіна, який продовжує умисно затягувати розслідування.

Як відомо, до цих пір вважається, що поширення коронавірусної інфекції по світу почалося в грудні 2019 року на території материкового Китаю. Але розвідки багатьох країн з'ясували, що ще на початку грудня 2019 року Китай мав докази передачі інфекції від людини до людини, але вперто не визнавав цей факт до 20 січня минулого року. Їм також відома інформація, що ще 3 січня, коли в китайському місті Ухань почали масово заражатися люди, Національний комітет охорони здоров'я Китаю дав вказівку знищити зразки коронавіруса і не публікувати інформацію про невідому інфекцію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Китай висунув нову версію походження коронавіруса. У Пекіні стверджують, що новий тип коронавіруса SARS-CoV-2 був "непомітно" завезений в Ухань, після чого там була зафіксована перша спалах пандемії. У числі "підозрюваних" країн в Китаї назвали Індію, Бангладеш, Італію, Чехію, США, Греції, Австралії, Росії та Сербії, де був виявлений найменш мутований штам.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?