Китаю погрожують міжнародною ізоляцією за відмову розкрити правду про коронавірус
Категорія
Світ
Дата публікації

Китаю погрожують міжнародною ізоляцією за відмову розкрити правду про коронавірус

Китаю погрожують міжнародною ізоляцією за відмову розкрити правду про коронавірус
Джерело:  online.ua

Сполучені Штати готують міжнародну ізоляцію Китаю, якщо офіційний Пекін перешкоджатиме розслідуванню походження коронавіруса. Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван вимагає, щоб влада КНР негайно погодилася на розслідування і розкрила всю правду про початок пандемії.

Джерело: Fox News

Салліван нагадав, що Байден під час саміту "Великої сімки" закликав партнерів потужно натиснути на Китай для прозорого розслідування причин пандемії.

"Байден в Європі на цьому тижні згуртував демократичний світ, щоб він вперше з початку спалаху COVID-19 заговорив одноголосно з цього питання. Перший дипломатичний тиск повинен поставити Китай перед жорстким вибором: або він дозволить з'ясувати, звідки взявся коронавірус, або зіткнеться з ізоляцією з боку міжнародного співтовариства ", - попередив Салліван.

Радник Байдена також уточнив, що над розслідуванням будуть працювати не тільки експерти ВООЗ, але розвідувальні служби США разом з союзниками та партнерами Штатів.

Салліван також підкреслив, що Байден залишає за собою право за допомогою власного аналізу США, зусиль американського національної розвідки і роботи з союзниками продовжувати чинити тиск на всіх фронтах, поки не стане ясно, як цей вірус з'явився.

Витік коронавіруса з лабораторії - які є докази

Нещодавно американська розвідка оприлюднила інформацію, що троє дослідників з китайського Інституту вірусології Уханя в листопаді 2019 сильно захворіли і звернулися за допомогою в лікарню. Влада США припускає, що пандемія коронавіруса почалася саме тоді, проте Пекін цей факт приховував.

Зараз розвідка Штатів планує використовувати "екстраординарні" комп'ютерні потужності, щоб з'ясувати, чи дійсно вірус проник з лабораторії в китайському місті Ухань і спровокував пандемію, або ж поширився в результаті контактів людей з тваринами.

У Великій Британії підтримують версію США. Зокрема, британський професор Ангус Далгліш і норвезький вчений Біргер Соренсен стверджують, що знайшли докази лабораторного походження SARS-CoV-2.

Що кажуть у ВООЗ

Гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус поки не виключає жодної версії про походження та поширення коронавіруса. При цьому в звіті місії ВООЗ, яка провела розслідування про джерело інфекції в Ухані, найбільш імовірним називали шлях передачі вірусу від людини до тварини. Однак учасники експедиції визнали, що спалах коронавіруса в Ухані в 2019 році була набагато масштабнішим, ніж в офіційних звітах Пекіна, а це свідчить про те, що Китай щось приховує.

США і Британія закликають ВООЗ знову відправитися в КНР шукати джерело COVID-19. У Всесвітній організації охорони здоров'я не поспішають, але заявляють, що сподіваються повернутися в Китай і отримати доступ до банку донорської крові в Ухані.

Президент США Джо Байден вирішив не чекати активних дій від ВООЗ. Він вже доручив американським розвідслужбам "подвоїти зусилля" в пошуку джерела походження COVID-19 і відзвітувати про результати протягом 90 днів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?