Київ відреагував на претензії Путіна до Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

Київ відреагував на претензії Путіна до Зеленського

Київ відреагував на претензії Путіна до Зеленського
Джерело:  online.ua

Президент Росії Володимир Путін звинуватив українського лідера Володимира Зеленського в спробі виключити росіян з корінних народів України. Глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав претензії Путіна необгрунтованими і пояснив суть президентського законопроєкту, який "образив" Росію.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Кулеба підкреслив, що законопроєкт про корінні народи не має нічого спільного з довільною інтерпретацією Путіна і повністю відповідає міжнародному праву.

Міністр пояснив, що в запропонованому президентом законопроєкті визначається, які народи можна вважати корінними. Йдеться про самобутніх етнічних спільнотах, які сформувалися на території України, становлять етнічну меншість і не мають власної держави.

"В Україні це, перш за все, кримські татари, караїми та кримчаки", - уточнив Кулеба.

Він також нагадав, що Конституція України прямо гарантує рівність всіх громадян в Україні, незалежно від етнічного походження та окремо встановлює обов'язок держави захищати корінні народи та національні меншини.

"Тому заяви про якісь утиски в результаті прийняття запропонованого закону про корінні народи не відповідають дійсності. В Україні також ніколи не придушувалися права російської національної меншини. Захист і підтримка функціонування української мови як державної є нормальним процесом. Захист права людини на спілкування українською мовою в Україні за визначенням не може становити загрози використання інших мов ", - підкреслив глава МЗС України.

Репресії корінних народів в Росії

Кулеба також звернув увагу на те, що сам режим Путіна регулярно утискає національні меншини і корінні народи. Зокрема, політика репресій ведеться проти корінного народу України:

  • в 2010 році Верховний суд РФ ліквідував Федеральну національно-культурну автономію українців Росії;

  • в травні 2012 року Верховний суд РФ ліквідував Об'єднання українців Росії, виключив його з Єдиного державного реєстру юридичних осіб;

  • в 2017 році московські влада ліквідувала Бібліотеку української літератури;

  • в липні 2019 Генеральна прокуратура РФ визнала Всесвітній конгрес українців (СКУ) "небажаної організацією" на території РФ.

Також він додав, що, крім того, Росія продовжує політику репресій проти корінного народу України, кримських татар, у тимчасово окупованому Криму.

"Росія ігнорує вимогу Міжнародного суду ООН про зняття заборони на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Замість цього вона продовжує практику ганебних судилищ проти кримськотатарського народу і всіляко обмежує права кримськотатарського народу, зокрема право на освіту. Закликаємо міжнародне співтовариство посилити політико-дипломатичний тиск на РФ, щоб змусити її поважати фундаментальні права людини і національних меншин ", - сказав Кулеба.

Він підкреслив, що керівництву Росії варто зайнятися забезпеченням прав національних меншин і корінних народів Російської Федерації, а не маніпуляціями щодо українських законодавчих ініціатив, які повністю відповідають міжнародному праву.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?