КНР святкує 72-річчя свого заснування — фото та відео
Категорія
Світ
Дата публікації

КНР святкує 72-річчя свого заснування — фото та відео

КНР святкує 72-річчя свого заснування — фото та відео
Джерело:  online.ua

1 жовтня Китай традиційно святкує своє головне державне свято — День утворення КНР. Китайську народну республіку проголосили 72 роки тому — в 1949 році це зробив Мао Цзедун під час мітингу на площі Тяньаньмень в Пекіні.

Джерело: ONLINE.UA, Reuters, China Xinhua News

Що потрібно знати про утворення та розвиток КНР

Саме утворення Китайської народної республіки стало кінцем громадянської війни в Китаї - на зміну міжнародно визнаному уряду КНР прийшла Компартія Китаю.

Протягом останніх 72 років країна встигла пройти декілька етапів кардинальних перетворень. Спочатку китайці пережили епоху насильницької колективізації, потім "культурну революцію", в результаті якої вони залишилися без товарно-грошових відносин, приватної власності і практично без зовнішньополітичних контактів.

Ні для кого не секрет, що на початку 80-х майже 90% китайців жили в умовах крайньої бідності. Лише згодом КНР вирішила розбудовувати соціалістичну ринкову економіку під керівництвом Ден Сяопіна. За лічені десятиліття Китаю вдалося стати другою за обсягом ВВП економікою світу після Штатів.

Не можна не звернути увагу на те, що КНР святкує річницю свого утворення сім днів поспіль — в Китаї цей період доволі часто називають Золотим тижнем.

У китайців з'являється чудова змога відпочити та насолодитися відпустками — цьогоріч експерти прогнозують 650 млн поїздок.

1 жовтня по всій країні традиційно влаштовують урочистості та концерти з феєрверками, масові театралізовані вистави, а в "ювілейні" дати також організовують помпезний військовий парад. На вулицях китайських міст з'являються величезні флористичні інсталяції.

"Церемонія вшанування пам’яті «народних героїв» КНР на площі Тяньаньмень в Пекіні - її провели 30 вересня, напередодні Дня утворення КНР. Цей день у Китаї також називають "днем мучеників". В урочистостях взяв участь китайський лідер Сі Цзіньпін: разом з іншими держдіячами і партійними чиновниками він взяв участь в церемонії вшанування «народних героїв» і покладанні кошиків з квітами на площі Тяньаньмень", - йдеться в повідомленні.

Президент Китаю Сі Цзіньпін (фото - facebook.com/习近平-Xi-Jinping)

Варто також звернути увагу на те, що цьогоріч китайська влада вдалася до особливих заходів безпеки в Гонконгу, оскільки вивела на вулиці до 8 тис. правоохоронців. Це вкотре підтверджує той факт, що вона ніколи не забуває про придушення будь-яких ознак інакомислення у фінансовому центрі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?