Команда Байдена висунула ультиматум Україні через критику Північного потоку-2
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Байдена висунула ультиматум Україні через критику Північного потоку-2

Команда Байдена висунула ультиматум Україні через критику Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

Президент США Джо Байден і канцлерка Німеччини Ангела Меркель остаточно домовилися укласти грандіозну угоду по "Північному потоку-2". У Білому домі вже закликали владу України відмовитися від критики і мовчати щодо цієї угоди, натякнувши, що подальше невдоволення української сторони може негативно відбитися на двосторонніх відносинах Вашингтона і Києва.

Джерело: Politico

Наближені до адміністрації Байдена джерела дали зрозуміти, що влада США остаточно вирішила не перешкоджати завершенню будівництва та запуску російського газопроводу "Північний потік-2". За їх словами, українських партнерів вже неофіційно попередили, що не варто критикувати це рішення, зазначивши, що влада України залишається незадоволеною ситуацією.

"Офіційні особи адміністрації (Байдена - ред.) тихо закликали своїх українських колег утриматися від критики майбутньої угоди з Німеччиною, що стосується трубопроводу. Вони вказали, що публічний виступ проти майбутньої угоди може завдати шкоди двостороннім відносинам між Вашингтоном і Києвом", - повідомили наближені до білому дому джерела.

Українців, як пише видання, також закликали не обговорювати з Конгресом потенційні плани США і Німеччини. При цьому високопоставлений чиновник адміністрації частково заперечив це повідомлення, зазначивши, що ситуація більш складна, ніж описується, але відмовився озвучувати деталі переговорів Вашингтона і Києва по Північному потоку-2.

Байден відмовився від блокування Північного потоку-2

Байден і Меркель домовилися про угоду за проєктом будівництва газопроводу "Північний потік-2" і оголосять про неї вже 21 липня. Як пишуть американські ЗМІ, адміністрація президента США нібито вирішила покласти край багаторічному протистоянню з Берліном по ПП-2. Німеччина, в свою чергу, візьме на себе зобов'язання допомагати Україні з питань енергетичних проєктів і дипломатії.

Як очікується, угода США і Німеччини передбачатиме можливість введення санкцій проти Москви з боку Берліна, якщо влада ФРН вважатиме, що РФ застосовує енергоресурси для тиску на Україну. Є непідтверджена інформація, що угода Меркель і Байдена також зобов'яже Німеччину використовувати всі доступні важелі впливу, щоб продовжити на 10 років контракт між Україною і Росією про транзит газу після його закінчення в 2024 році.

Спікерка Білого дому Джен Псакі обіцяє, що Вашингтон незабаром розкриє більше інформації про стан переговорів з Німеччиною щодо проєкту "Північний потік-2". Каже, що зя угода стосується контексту гарантій безпеки України і союзників НАТО на східному фланзі.

Коротко про будівництво Північного потоку 2

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?