Команда Путіна остаточно змінила позицію по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Путіна остаточно змінила позицію по Донбасу

Команда Путіна остаточно змінила позицію по Донбасу
Джерело:  online.ua

Влада України представила в ТКГ мирний план по Донбасу, який передбачає повне припинення конфлікту і демілітаризацію ОРДЛО на початку 2021 року, що дозволить провести там місцеві вибори вже навесні. Команда президента РФ Володимира Путіна спочатку запевняла, що підтримує будь-які кроки до мирного врегулювання конфлікту, але після ознайомлення з планом офіційного Києва різко змінила позицію. Член Ради з питань міжнаціональних відносин при президенті Росії Богдан Безпалько розкритикував план команди українського лідера Володимира Зеленського, якого за традицією звинуватив у невиконанні мінських угод. Він дав зрозуміти, що Кремль не піде ні на які поступки і не погодиться стверджувати мирний план Києва по Донбасу, поки українська влада не внесе закон про особливий статус ОРДЛО до Конституції. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на росЗМІ.

"Для нас не важливо, чи буде цей закон пролонгований і в якому вигляді. Для нас важливо, щоб цей закон був занесений в тіло конституції, яку міняти набагато складніше, ніж приймати або скасовувати будь-які закони. Припустимо, закон про особливий статус Донбасу пролонгують, а потім депутати проголосують через місяць взагалі за скасування цього закону, після того, як вони отримають від Росії потрібне. Або від Донбасу, окупують його або щось ще", - заявив Безпалько.

Важливо відзначити, що це не перша заява людей Путіна, який незадоволений тим, що Зеленський зайняв жорстку позицію і не збирається йти на поступки ні Кремлю, ні бойовикам ОРДЛО, яких він підтримує - в офіційній Москві обурені, що цю позицію ще й підтримують Франція і Німеччина, які є учасниками нормандського процесу. У Москві погрожують офіційному Києву, що заблокують переговори по Донбасу, якщо українська сторона не виконає умови Кремля. У Путіна вважають, що відмова України від закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції нібито свідчить про небажання Києва почати діалог з жителями Донбасу.

Як відомо, мирний план України з Донбасу, в тому числі, передбачає проведення виборів навесні 2021 року, обмін полоненими з Росією, який повинен відбутися не пізніше 24 грудня 2020 року, створення вільної економічної зони. У Кремлі ж відповіли, що пропозиція Києва роззброїти всі незаконні збройні формування і повернути кордон з РФ під контроль уряду України перед проведенням місцевих виборів "розходиться з Мінськими домовленостями". Команда Путіна продовжує наполягати на закріпленні особливого статусу Донбасу в Конституції України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Зеленського запропонували Путіну провести вибори в ОРДЛО 31 березня 2021 року. Офіційний Київ розраховує, що до цього моменту вдасться завершити війну на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?