Кремль пригрозив Зеленському "різаниною" на Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

Кремль пригрозив Зеленському "різаниною" на Донбасі

Кремль пригрозив Зеленському "різаниною" на Донбасі
Джерело:  online.ua

Команда російського президента Володимира Путіна зайняла жорстку позицію по Донбасу і дала зрозуміти, що не піде ні на які поступки. Глава російського МЗС Сергій Лавров заявив, що в разі відмови від виконання Міснкіх угод в тій послідовності, на якій наполягає Кремль, на Донбасі буде "різанина".

Джерело: пресслужба МЗС РФ

Лавров висунув ультиматум команді українського лідера Володимира Зеленського. Він вимагає, щоб офіційний Київ погодився провести амністію бойовиків і наділив Донбас "особливим статусом" - тільки після цього Росія поверне Україні контроль над кордоном.

"Контроль над кордоном - це останній крок, коли вже у цих територій буде особливий статус, закріплений в Конституції України, коли на цих територіях відбудуться вибори, які повинні бути визнані такими ОБСЄ. Якщо піти іншим шляхом і спочатку передати кордон, а потім проводити вибори, то на Донбасі почнеться різанина ", - заявив Лавров.

Міністр закордонних справ РФ підкреслив, що Путін "не спустить з гачка" Зеленського в питанні Мінських угод. Він вимагає, щоб Захід "змусив" українського лідера слідувати цим домовленостям, які відмовляється виконувати саме Росія.

Зеленський пропонує модернізувати переговори по Донбасу

Український президент на тлі загострення конфлікту з Росією виступив з прямим зверненням до Путіна із закликом до зустрічі, щоб домовитися про мир. Кремль у відповідь заявив, що офіційний Київ повинен вести насамперед контакти з ватажками "ДНР" і "ЛНР", але зазначив, що Путін готовий прийняти Зеленського в Москві в будь-який момент, але зовсім з інших тем.

Напередодні Зеленський їздив в Херсонську область, де відвідав позиції українських військових. На місці він оцінив ситуацію з безпекою, після чого доручив терміново скликати засідання РНБО. Під час візиту на південь країни Зеленський заявив про необхідність модернізувати формати переговорів по Донбасу. На його думку, це може бути розширення Нормандського формату або ж створення паралельного формату з іншими країнами, які хочуть і можуть допомогти Україні в припиненні війни.

Зараз сторони переговорного процесу по Донбасу шукають вихід із ситуації. Але Путін чітко дає зрозуміти міжнародному співтовариству, що не планує йти ні на які поступки і забирати свої війська з української території. Він публічно заявляє, що Росія ніколи не покине Донбас, незважаючи ні на що, і буде допомагати "російському" населенню з проблемами. Однак Кремль стверджує, що ніякого приєднання ОРДЛО до Росії не буде, як би на цьому не наполягали ватажки так званих "ЛНР" і "ДНР", російські політики та пропагандисти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?