Латвія просить в ЄСПЛ дозволу увійти до справи "Україна проти Росії"
Категорія
Політика
Дата публікації

Латвія просить в ЄСПЛ дозволу увійти до справи "Україна проти Росії"

Латвія просить в ЄСПЛ дозволу увійти до справи "Україна проти Росії"
Джерело:  online.ua

9 серпня влада Латвії закликала Європейський суд з прав людини дозволити їй приєднатися до справи "Україна проти Росії" в якості третьої сторони.

Джерело: сайт МЗС Латвії

Латвія хоче увійти до справи "Україна проти Росії"

Сьогодні, 9 серпня 2022 року, посилаючись на пункт 2 статті 36 Європейської конвенції про захист основоположних прав і свобод (Конвенція), Латвія звернулася до Європейського суду з прав людини з проханням дозволити приєднатися в якості третьої сторони до справи Україна проти Росії, - заявляє дипломатичне відомство Латвії.

Варто звернути увагу на те, що це перший випадок, коли Латвія скористалася своїми правами згідно з пунктом 2 статті 36 Конвенції, щоб вимагати дозволу вступити в міждержавну справу як третя сторона.

Що важливо розуміти, раніше офіційна Рига брала участь як третя сторона в кількох провадженнях, коли ЄСПЛ розглядав індивідуальні заяви щодо ймовірних порушень Конвенції іншими договірними сторонами.

Міждержавні справи подаються відповідно до статті 33 Конвенції, що дозволяє будь-якій договірній стороні Конвенції звертатися до Суду щодо ймовірного порушення положень Конвенції іншою стороною, - йдеться в повідомленні.

За словами експертів, якщо ЄСПЛ дасть дозвіл Латвії приєднатися до справи, вона матиме право подати зауваження щодо тлумачення положень Конвенції, які є предметом міждержавного розгляду.

 Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?