Ліквідовано ДАБІ: яким органом замінять головну архітектурну інспекцію країни
Категорія
Політика
Дата публікації

Ліквідовано ДАБІ: яким органом замінять головну архітектурну інспекцію країни

Ліквідовано ДАБІ: яким органом замінять головну архітектурну інспекцію країни
Джерело:  online.ua

Уряд України прийняв рішення ліквідувати Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ). Замінять структуру іншим органом - Державною інспекцією архітектури та містобудування (ДІАМ). Заяву про це зробив міністр громад і територій Олексій Чернишов.

Джерело: пресслужба Мінрегіону

За попередньою інформацією, ДІАМ запрацює з 16 вересня. Згідно з положеннями реформи, що проводиться, левова частка послуг цього органу будуть надаватися у цифровому форматі. У зв’язку з цим буде ліквідовано людський фактор і зменшено рівень корупції.

«Від сьогодні ДАБІ більше не існує, жоден співробітник цього органу не буде працевлаштованим до новоствореної ДІАМ. Спасибі премʼєр-міністру, колегам з уряду і народним депутатам за підтримку в цій складній і надважливій реформі», — пояснив міністр.

За його словами, наступним кроком реформи стане посилення покарання за порушення будівельних норм і законодавства у цій сфері.

Що відомо про ДІАМ

У Державній інспекції архітектури та містобудування буде абсолютно новий професійний склад співробітників, але людський фактор у роботі буде мінімізовано. Головні переваги ДІАМ перед ДАБІ:

  • відкритість перед учасниками будівельного ринку;

  • цифровізація процесу отримання дозволів, що нівелює корупційні ризики;

  • у ДІАМ рішення про необхідність проведення перевірок прийматиме не чиновник, а система.

Ліквідація ДАБІ

У березні президент Володимир Зеленський заявив, що Державну архітектурно-будівельну інспекцію ліквідують. Керівництво країни називало ДАБІ - найкорумпованим органом, тіньовий ринок якого оцінювали чиновники в 100 млн грн в рік.

Державну архітектурно-будівельну інспекцію мали ліквідувати протягом декількох місяців. Її повноваження вирішено передати трьом новим органам. При цьому процес будівництва буде максимально автоматизованим. Зокрема, реєстрація та здача об'єктів в експлуатацію, як обіцяє влада, буде проходити онлайн і без прямої участі людей.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?