Лукашенко раптово відмовився від частини президентських повноважень
Категорія
Політика
Дата публікації

Лукашенко раптово відмовився від частини президентських повноважень

Лукашенко раптово відмовився від частини президентських повноважень
Джерело:  online.ua

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко несподівано для всіх відмовився від частини президентських повноважень. Відповідний декрет він підписав 22 липня.

Джерело: прес-служба Лукашенка

Повідомляється, що Лукашенко відмовився від президентських повноважень на користь уряду і місцевих органів влади.

"Частина президентських функцій, що стосуються приватизації державної власності, передаються Уряду та місцевим органам влади. Відповідний Декрет № 4 Глава держави Олександр Лукашенко підписав 22 липня", - йдеться в повідомленні.

Від яких повноважень відмовився Лукашенко

На сайті адміністрації Лукашенко зазначено, що, зокрема, на уряд він переклав функції глави держави за погодженням емісії додаткових випусків акцій, створених в процесі приватизації відкритих акціонерних товариств, які переробляють сільськогосподарську продукцію.

Якщо акції зазначених ВАТ знаходяться у власності у облвиконкомів, то повноваження на організацію приватизації будуть у керівництва областей - обласних виконавчих комітетів.

Як відомо, раніше Лукашенко вже оголошував про готовність до перерозподілу президентських повноважень в новій Конституції. Тоді він наголошував, що частина з них може бути передана на місцеві рівні. Але він запевняв, що не збирається йти у відставку. Лукашенко зазначав, що покине пост президента, "коли треба", але не зробить це раптово, оскільки це небезпечно.

Очікується, що основні механізми перерозподілу повноважень глави Білорусі будуть прописані в новій редакції Конституції Білорусі, яку Лукашенко планує прийняти протягом найближчого року.

У Білорусі обмежили президентські терміни

Лукашенко відмовився від частини повноважень після того, як конституційна комісія запропонувала обмежити перебування людини на посаді президента країни двома термінами. Крім того, була озвучена ідея зберегти президентську форму правління, встановивши при цьому більш високий віковий критерій для заняття цієї посади - 40 років замість 35.

Також до вимог до кандидатів в президенти Білорусі пропонують віднести наступне:

  • постійне проживання в республіці не менше 20 років безпосередньо перед виборами,

  • відсутність іноземного громадянства.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?