Макрон і Байден обговорять по телефону скандал з підводними човнами
Категорія
Політика
Дата публікації

Макрон і Байден обговорять по телефону скандал з підводними човнами

Макрон і Байден обговорять по телефону скандал з підводними човнами
Джерело:  online.ua

Президент США Джо Байден та президент Франції Еммануель Макрон в “найближчі дні” проведуть телефонну розмову, в якій обговорять кризу у відносинах держав, яка виникла через втрату Парижем багатомільярдного контракту на підводні човни.

Джерело: Le Figaro.

Речник французького уряду Габріель Атталь заявив, що ініціатором розмови виступив американський президент.

"Від Еммануеля Макрона буде прохання про роз'яснення. Ми хочемо пояснень того, що виглядає як серйозне порушення довіри", - зазначив він.

Атталь запевнив, що французький уряд хоче "знайти шлях уперед зі своїми партнерами".

"Але без довіри це не працює", - додав він.

Оборонна угода Aukus

Нагадаємо, нещодавно Франція відкликала своїх послів із Вашингтона і Канберри для консультацій в знак протесту проти оборонної угоди Aukus, яку уклали ці країни спільно з Великою Британією. В Парижі стверджують, що угода готувалася таємно від французького лідера Еммануеля Макрона.

Окрім цього, в рамках нового альянсу Канберрі передадуть американські технології з будівництва підводних атомних човнів, а також напрацювання в сфері кіберзахисту, прикладного штучного інтелекту і нарощування підводного потенціалу. Внаслідок цього Париж втратив контракт на субмарини, який був підписаний у 2016 році. Тоді Франція та Австралія домовилися про поставку в Австралію 12 підводних човнів з дизельними двигунами за 56 мільярдів євро.

Нагадаємо, 15 вересня президент США Джо Байден оголосив про створення оборонного альянсу США, Австралії і Великої Британії. Основним його завданням має стати протистояння Китаю.

Читайте також:

  • Новий альянс Aukus між Британією, США та Австралією готувався таємно від Франції.

  • Це ніж у спину — у Макрона озвучили гучні звинувачення Байдену.

  • Команда Макрона пригрозила НАТО через скандал з підводними човнами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?