Майстер бароко Ян Вермер став героєм нового Google дудл
Категорія
Культура
Дата публікації

Майстер бароко Ян Вермер став героєм нового Google дудл

Майстер бароко Ян Вермер став героєм нового Google дудл
Джерело:  online.ua

Сьогоднішній Doodle присвячений голландському художнику Йоханнесу Вермеру, видатному майстру епохи бароко, який вважається одним із найвидатніших представників світу мистецтва всіх часів. Цього дня, 12 листопада 1995 року в Національній галереї Вашингтона відкрилася однойменна виставка, на якій було представлено 21 із 35 існуючих його робіт.

Джерело: Google

Йоганнес Вермер народився в Делфті, Нідерланди, в розпал Золотого віку Голландії в 1632 році. Хоча про ранній період життя Вермера відомо небагато, історики оцінюють його ранні міфологічні картини, і вважають, що він спочатку прагнув стати художником історичного спрямування.

До 1650-х років Вермер почав малювати тонко освітлені інтер'єри зі химерною символікою - стиль, що відрізняється традиційними голландськими мотивами, які стали його візитною карткою. Він зафіксував банальність у сяючих і вишуканих деталях, створивши шедеври, у тому числі «Дівчину з перловою сережкою» (1665), яка зараз експонується в музеї Мауріцхейс в Гаазі, Нідерланди. Художні прийоми, які використовував Вермер, залишаються предметом дискусій. Деякі історики мистецтва припускають, що він відстежив зображення, що проектуються камерою-обскуром (попередницею фотоапарата), але без фізичних доказів, що підтверджують такі твердження, деякі фахівці, які вивчають його творчість, залишаються непереконливими.

«Дівчина, що читає лист біля відкритого вікна» Вермера (фото - wiki.art)

Google Doodle посилається на «Алегорію живопису» (1666–1668), «Жінку, яка пише листа зі своєю служницею» (1670–1671). У 1979 рентгенівський знімок виявив захованого Купідона в картині «Дівчина, що читає лист біля відкритого вікна» Вермера (1657-1659). Дослідники продовжили аналіз полотна у 2017 році, визначивши, що Купідон був покритий іншим художником. 2021 року з ініціативи Німеччини картину повністю відреставровано. Ці зусилля - лише деякі з багатьох спроб демістифікувати Вермера і деякі з найцінніших творів образотворчого мистецтва, які він залишив після себе.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?