Меркель і Макрон здивували Євросоюз неочікуваною ідеєю щодо Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Меркель і Макрон здивували Євросоюз неочікуваною ідеєю щодо Путіна

Меркель і Макрон здивували Євросоюз неочікуваною ідеєю щодо Путіна
Джерело:  online.ua

Канцлерка ФРН Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон пропонують проводити саміти ЄС на рівні глав держав і урядів за участю президента РФ Володимира Путіна, щоб "оживити" відносини Європи і Росії.

Джерело: Financial Times

За інформацією неназваних дипломатичних джерел, ініціатором запросити Путіна на саміт ЄС виступила Меркель. Її пропозицію підтримав Макрон. Відзначається, що ідея Меркель і Макрона щодо Путіна стала несподіванкою для деяких країн ЄС і застала їх зненацька, оскільки саміти ЄС за участю президента РФ перестали проводити з 2014 року - після окупації українського Криму Росією, яка до сих пір триває.

Запрошення Путіна на саміт ЄС обговорять глави держав і урядів ЄС у Брюсселі 24 червня.

Меркель і Макрон закликають ЄС налагодити відносини з Росією

Відзначається, що Берлін і Париж закликають Європу налагодити діалог з Росією після саміту президента США Джо Байдена з Путіним в Женеві. Зокрема, Меркель привітала ці переговори, які, на її думку, повинні стати основою для подальших відносин ЄС з РФ.

"Я дуже вітаю те, що така розмова відбулася. Я думаю, що при всіх розбіжностях потрібно тримати відкритими канали для діалогу, ясно позначати наші позиції і інтереси, а потім дивитися, які коридори для рішень з'являються", - оцінила саміт Путіна і Байдена Меркель.

Саміт ЄС 24 червня буде присвячений Росії

Раніше глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель анонсував, що на саміті ЄС 24-25 червня обговорять запропоновану Єврокомісією нову стратегію ЄС по Росії "Відштовхувати, стримувати, залучати". Вона передбачає вибудовування відносин з РФ на наступних принципах:

  • Стримування російської загрози - керівництву ЄС рекомендують разом з НАТО та іншими партнерами потужно протидіяти агресивній політиці Росії і чинити на неї тиск заради повернення окупованих території східних сусідів ЄС. Як заходи протидії пропонується відключення Росії від системи SWIFT, вжиття заходів для зниження залежності від російських нафти і газу - блокування Північного потоку-2.

  • Боротьба з гібридними погрозами Росії в ЄС та сусідніх країнах.

  • Захист демократії. Пропонується ініціювати міжнародні розслідування злочинів, скоєних режимом Путіна проти народу Росії, а також запустити Вільне російське телебачення з цілодобовим мовленням для протидії путінської пропаганди.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?