В ООН заявляють про відповідальність РФ та України за порушення прав людини під час війни
Категорія
Світ
Дата публікації

В ООН заявляють про відповідальність РФ та України за порушення прав людини під час війни

В ООН заявляють про відповідальність РФ та України за порушення прав людини під час війни
Джерело:  online.ua

Моніторингова місія ООН з прав людини стверджує, що виявила порушення прав людини в Україні під час повномасштабної війни, які вчиняла як російська, так і українська сторони.

Джерело: Моніторингова місія ООН з прав людини

В ООН заявили, що зафіксували нові порушення прав людини під час війни

Зазначається, що очільниця моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер 24 березня представила дві нові доповіді: щодо поводження з військовополоненими і щодо ситуації з правами людини в Україні загалом.

Що важливо розуміти, відповідальність за продовження порушень вона поклала на "обидві сторони конфлікту".

Жорстокість і масштабний вплив на цивільне населення, які ми спостерігали протягом останнього року, триватимуть, якщо обидві сторони конфлікту не забезпечать повне дотримання міжнародного гуманітарного права, - заявила Богнер.

За словами очільниці Місії, її команда поспілкувалася з понад 400 військовополоненими, приблизно по 200 з кожного боку.

Вона також звернула увагу на те, що Україна надала представникам ООН безперешкодний доступ до офіційних місць інтернування російських військовополонених, а російська сторона цього не зробила.

У чому Місія ООН звинувачує Україну та РФ

Ми глибоко стурбовані зафіксованими нами довільними стратами до 25 російських військовополонених і осіб, які припинили участь у військових діях, що були вчинені ЗСУ. Часто це відбувалося одразу після захоплення в полон на полі бою. Хоча нам відомо, що органи влади України почали розслідування щодо п’яти випадків, що охоплює 22 жертви, ми не маємо даних про судові провадження щодо імовірних винуватців, - стверджує Богнер.

Вона також додає, що понад 100 військовополонених РФ поскаржилися представникам ООН на катування чи жорстоке поводження з ними. Більшість таких випадків ставалися на перших етапах затримання і допиту, уточнила вона.

Щодо поводження з українськими військовополоненими – ми також глибоко стурбовані свавільними стратами 15 українських військовополонених невдовзі після того, як вони були захоплені в полон російськими військами. ПВК "Вагнер" здійснило 11 із таких страт, - додала Богнер.

Вона також додала, що має дані про те, що російські солдати та співробітники ФСБ катували їх для отримання військової інформації, залякування, приниження і помсти.

Очільниця Місії ООН наголошує, що умови тримання багатьох українських військових були шокуючими.

За її словами, колишні українські військовополонені зізналися, що боялися щотижневих походів у душ, які найчастіше супроводжувалися побиттям і приниженням, часто із сексуальним підтекстом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?