Місце для всієї родини: як зробити кухню затишною та функціональною
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Місце для всієї родини: як зробити кухню затишною та функціональною

Місце для всієї родини: як зробити кухню затишною та функціональною
Джерело:  online.ua

Кухня — особливе місце, де сім’я збирається разом і проводить час за розмовами. Тож особливо важливо, щоб вона приносила приємні емоції, створювала затишну атмосферу та подобалась кожному члену сім’ї. Досягти такого результату допоможе порядок і дрібні деталі, які перетворюють житлове приміщення на дім. Ми поділимось з вами практичними порадами, які допоможуть зробити кухню приємною і зручною.

Джерело: ONLINE.UA

Не тримати зайвого

Якою б акуратною не була господиня, з кожним роком у домі стає все більше речей, які в певний момент починають заважати жити. Усі шухляди переповнені, шафи ледь тримаються на стіні, а вмістити каструлю на полицю — ще та задача на логіку.

Щоб уникнути «переповнення» кухні не тримайте нічого зайвого. Зламане — викидайте, непотрібне — віддавайте, зайве — не купуйте, навіть за дуже привабливу ціну. Якщо у вас уже бракує місця, виділіть собі кілька днів на прибирання, витягніть усі речі, переберіть їх і залиште лише те, що справді приносить користь.

Підібрати посуд

Якщо у вас стара кухня або вам понад 50 років, радше за все половину вашого простору займають сервізи, подаровані на весілля чи ювілей. Якщо ви не користуєтесь ними, покладіть посуд у ящик і віддайте батькам, завезіть на дачу чи винесіть на смітник. Навіть цінна колись річ не варта нічого, якщо вона заважає вашому комфорту.

Молодим сім’ям, які тільки розпочинають спільний побут, краще відмовитись від поділу посуду на гостьовий і домашній та придбати функціональний набір. До прикладу, можна обрати бюджетний базовий сервіз на EVA.UA в тон дизайну кухні, що тішитиме щодня й матиме ефектний вигляд на свято.

Використовувати простір

Якщо кухня маленька й навіть на найнеобхідніші речі не вистачає місця, навчіться раціонально використовувати кожен доступний сантиметр. Найкраще продумати зберігання всього кухонного начиння наперед, ще в момент проєктування меблів, але й уже готовий кухонний гарнітур можна вдосконалити.

Спершу заберіть з робочої поверхні всю техніку та предмети, крім тих, які використовуєте тричі на день або частіше. Найімовірніше у вас залишиться набір ножів, сіль, перець і дошки для нарізання, а об’ємний набір спецій та 3 коробки з чаєм відправляться на найдоступнішу полицю.

Також скористайтесь лайфхаками з інтернету. До прикладу, кришки від каструлі можна помістити на внутрішню двірцю шафи, під раковину купити спеціальну полицю для побутової хімії, а баночки зі спеціями закріпити до дна нависної шафи.

Організувати зберігання

Тримати безліч напіврозірваних пакетів з крупами та макаронами не лише неохайно, а й незручно. Щоб позбутись цього хаосу, варто купити набір контейнерів і пересипати в них бакалію, а запасні пачки тримати в глибині полиці. Для максимальної зручності обирайте високі вертикальні контейнери зі спеціальним отвором для висипання — вони займають мало місця та легко відкриваються. Менші контейнери знадобляться для зберігання продуктів у холодильнику: у них можна поставити сир, нарізану ковбасу, половинку цибулі чи соус.

Підтримувати чистоту

Чистоту на кухні не можна навести раз і назавжди, її потрібно підтримувати щодня. Для цього варто виховати звичку одразу прибирати за собою та не відкладати нічого на потім. Мийте посуд відразу після обіду, вечері, сніданку, протирайте робочу поверхню після кожного процесу готування їжі та не виходьте з кухні, якщо на газовій плиті залишились розсипані залишки їжі.

Звісно, тримати кухню в ідеальному порядку — справа не з легких. Тому варто залучити й інших членів сім’ї. До прикладу, можна поділити дні миття посуду між дорослими дітьми, чоловіку доручити викидання сміття та прибирання столу, а жінці залишиться приготування їжі.

Обрати текстиль

Якщо ви тільки переїхали в дім, нову кухню можна зробити затишною за допомогою текстилю. Оберіть візерунок, який гармонує з інтер’єром і подобається рідним, та використайте його для декору. Це можуть бути подушки на м’якій частині, рушничок на духовці, невелика акуратна скатертина на столі чи персональні серветки-підставки під посуд. Лише пам’ятайте, що надто активний і барвистий візерунок може “зістарити” сучасну кухню.

Створити місце для емоцій

Звісно, щоб кухня була затишною, її необхідно наповнити теплом. Повісьте на холодильник фотографії вашої родини, малюнки дітей чи подаровані листівки. Нехай це не вписується в сучасні мінімалістичні тренди, але напевне даруватиме позитивні емоції щодня. Також на холодильник можна причепити невелику магнітну дощечку, на якій кожен зможе залишити побажання для близьких і поділитися хорошим настроєм.

Можна довго прибирати на полицях і підшукувати красиві подушки, а кухня так і залишиться холодною та чужою. Бо найважливіший «декор» для затишку — це сімейні посиденьки вечорами, довгі розмови та веселий сміх.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?