Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт Путіна
Категорія
Світ
Дата публікації

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт Путіна

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт Путіна
Джерело:  online.ua

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародні ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна, а також уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової за депортацію українських дітей, що є воєнним злочином.

Джерело: МКС

МКС видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової

Сьогодні, 17 березня 2023 року, Друга палата досудового розгляду Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох персон у контексті ситуації в Україні: Володимира Володимировича Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, - йдеться у пресрелізі МКС.

У заяві суду зазначено, що російський президент "може нести відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до Російської Федерації".

Є розумні підстави вважати, що путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини та за його нездатність здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими, - сказали в суді.

Що означає ордер на арешт Путіна

Генпрокурор України Андрій Костін пояснює, що за межами Росії Путіна мають заарештувати та передати до суду.

Світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності.

Наразі Офіс Генерального прокурора передав МКС понад 40 томів матеріалів щщодо депортації українських дітей.

Загалом зафіксовано депортацію понад 16 тисяч дітей з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Але генпрокурор зазначив, що реальна цифра може бути значно більшою.

ООН визнала депортацію українських дітей воєнним злочином

16 березня слідча комісія ООН опублікувала  висновок, що депортація українських дітей на територію Росії може вважатись воєнним злочином.

У звіті комісія ООН зазначила, що діти віком 4-18 років були вивезені з Донецької, Харківської та Херсонської областей.

Такі заходи порушують права дитини на збереження своєї індивідуальності, включаючи національність, ім’я та сімейні стосунки без незаконного втручання, як це визнається міжнародним правом гуманітарним правом, правами людини, — сказала представниця Комісії Жасминка Джумхур.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?