Може й шпигувати. Китай запустив унікальний радіолокаційний супутник
Категорія
Технології
Дата публікації

Може й шпигувати. Китай запустив унікальний радіолокаційний супутник

Може й шпигувати. Китай запустив унікальний радіолокаційний супутник
Джерело:  online.ua

Китай запустив унікальний радіолокаційний супутник. Це перший радіолокаційний супутник на геосинхронній орбіті.

Джерело: Spacenews

Китай запустив унікальний радіолокаційний супутник

Триступенева ракета-носій "Чанчжен-3В" запустила новий китайський апарат "Ludi Tance-4 (01)" — перший у світі радіолокаційний супутник із синтезованою апертурою.

Китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація, відповідальна за запуск нового супутника, не розкриває технічні подробиці.

Водночас в офіційних документах Китайської академії космічних технологій (CASC), що було опубліковано у січні 2023 року, йдеться про плани щодо відправлення на "високу орбіту 20-метрового радіолокаційного супутника із синтезованою апертурою".

Ця технологія згадується у плані з середньо- і довгострокового розвитку інфраструктури цивільної космонавтики на 2015-2025 роки. Планується створення супутникового угруповання з оптичною і синтезованою апертурою середньої та високої роздільної здатності для спостережень за суходолом, морем і атмосферою.

Подібні радіолокаційні апарати дають набагато меншу роздільну здатність, зате забезпечують постійне покриття незалежно від наявності хмарного покриву і широкий спектр режимів роботи.

Офіційно вони дадуть змогу підвищити точність розпізнавання аномальних змін погодних умов і підвищити ефективність запобігання стихійним лихам. Користуватися послугами супутників "Луді Таньсе" будуть Міністерство з управління в надзвичайних ситуаціях, Міністерство природних ресурсів і Міністерство водного господарства.

Водночас китайський супутник може мати й секретне військове призначення, особливо з огляду на те, що країна не розкриває технічні характеристики та можливості апарата.

Китайські вчені роблять революційні досягнення 

Китайські військові представили потенційно революційне досягнення в галузі енергетичної зброї.

Представники Національного університету оборонних технологій розповіли про новий механізм охолодження, який може дозволити високоенергетичним лазерам працювати безперервно, не боячись перегріву.

Технологія базується на новітній системі охолодження, яка може підтримувати роботу високоенергетичних лазерів протягом невизначеного часу, вирішуючи давню проблему, яка заважала попереднім спробам розробити подібні системи озброєнь у всьому світі.

Хоча лазерні технології існують вже десятки років, проблема полягала в надмірному нагріванні високоенергетичних променів, що призводило до нестабільності і експлуатаційних обмежень.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?