Мустафа Джемілєв розповів про рідний Крим та батьківський будинок
Категорія
Культура
Дата публікації

Мустафа Джемілєв розповів про рідний Крим та батьківський будинок

Мустафа Джемілєв розповів про рідний Крим та батьківський будинок
Джерело:  online.ua

З моменту окупації Криму Росією у 2014 році півострів став недоступним для тисяч людей. У серії "Рідний Крим", створеній Ukraїner спільно з Українським інститутом, герої за допомогою віртуальної реальності спостерігають за знаковими для них місцями в Криму, діляться думками та історіями про рідний півострів. У першій історії щемливими спогадами про Крим поділився режисер та актор театру і кіно, етнічний кримський татарин Ахтем Сеітаблаєв. Зараз він є одним із найуспішніших українських акторів та режисерів, а також директором "Кримського дому". Героєм другої історії став політичний та громадський діяч, один з лідерів кримськотатарського національного руху Мустафа Джемілєв, передає ONLINE.UA з посиланням на Ukraїner.

Родина політика пережила розкуркулення у 1930-х і дві депортації з рідного Криму. За політичні погляди Мустафу свого часу відрахували з вишу, а згодом неодноразово судили. П’ятнадцять років він провів у місцях позбавлення волі. З часів незалежності України Мустафа Джемілєв бере активну участь у її політичному житті та є автором десятків законопроєктів. Через російську окупацію всесвітньо відомий правозахисник вже кілька років не може приїхати на півострів.

"Там, в Криму, — майже всі мої родичі, величезна кількість друзів, не тільки кримських татар. За ці шість років дуже багато моїх близьких померло там, а я не зміг поїхати на похорон. Ми впевнені, що ця окупація обов’язково скінчиться, тому що інакше бути не може. Це великий виклик взагалі світопорядку, але, мабуть, питання часу. Я думаю, що вже після повернення багато чого буде по-іншому в Криму", — зазначив Мустафа Джемілєв.

Як правозахисник, учасник дисидентського руху і політичний в’язень Мустафа Джемілєв добре знайомий з радянською репресивною машиною та її методами. Хоча у незгодних з тодішньою владою проводили численні обшуки, а то й розстрілювали, способи переслідування кримських татар в анексованому з 2014 року Криму в чомусь перевершують навіть сталінські часи: таємні викрадення і вбивства, оточення будинку людьми в масках і без ордерів на обшук тощо.

"Проводять обшук з максимальним нанесенням матеріальних збитків і приниженням людської гідності. У всіх наших співвітчизників складається таке враження, що вони спеціально провокують на якийсь опір для того, щоб виправдати потім більш жорстку реакцію з їхнього боку", — розповів Мустафа Джемілєв.

Мустафа Джемілєв упевнений: кримські татари можуть зберегтися як етнос тільки на своїй землі, тому незалежно від політичних поглядів їх об’єднує ідея повернутися на свою батьківщину. А для цього потрібно, по-перше, звільнитися від окупантів і, по-друге, відновити свою національно-територіальну автономію в складі Україні, де гарантуватимуться збереження і розвитку мови, культури і традицій киримли.

Ukraїner звертається до всіх, хто на умовах збереження анонімності хотів би поширити свої фотографічні спогади про Крим. Якщо ви зафіксували історичні моменти окупації або живете в Криму і фіксуєте те, що там відбувається зараз, поділіться своїм Кримом з усім світом.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  Ukraїner розповідав про Джеффрі Кенні,  який став співзасновником гурту TVORCHI.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?