МВФ оприлюднив меморандум нових умов співпраці з Україною
Категорія
Економіка
Дата публікації

МВФ оприлюднив меморандум нових умов співпраці з Україною

МВФ оприлюднив меморандум нових умов співпраці з Україною
Джерело:  online.ua

Представники МВФ оприлюднили меморандум про подальші умови співпраці з Україною. 

Джерело: пресслужба Мінфіну України

Що відомо про умови подальшої співпраці МВФ з Україною

Зокрема, запропонована програма МФВ передбачає заходи щодо збільшення податкових надходжень та пожвавлення українського ринку позик, забезпечення довгострокової стабільності фінансового сектора, стримування монетарного фінансування, а також поліпшення державного управління та прозорості державних інститутів.

Лист про наміри та Меморандум про економічну та фінансову політику містять заходи, які реалізував і планує реалізувати уряд України та Національний банк України протягом періоду дії програми у 2022-2023 роках. Їх було схвалено Радою директорів Міжнародного валютного фонду 19 грудня, - зазначили в Мінфіні.

Зазначається, що виконання положень Меморандуму наблизить країну до запуску нової повноцінної програми співпраці з МВФ у 2023 році.

Меморандум передбачає скасування мораторію на податкові перевірки та відміну спрощеної системи оподаткування з 1 липня 2023 року.

Ми рішуче налаштовані на визначення додаткових джерел надходжень. За технічної допомоги МВФ ми працюватимемо над розробкою інтегрованої дорожньої карти заходів податкової політики та адміністрування податків для якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкового адміністрування та політики, - йдеться у меморандумі.

Зазначається, що це включатиме подання трьох законопроектів до парламенту: щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок, а також щодо скасування спеціальних положень, що дозволяють платникам податків використовувати спрощену систему оподаткування, а саме ставку єдиного податку в розмірі 2%, а також відновлення довоєнного режиму для цих платників податків. Третій законопроект передбачає забезпечення ефективного та повноцінного застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у закладах роздрібної торгівлі, включно з відновленням відповідальності за порушення цих вимог. Вказані положення мають набути чинності з 1 липня 2023 року.

Ухвалення цих законопроектів є структурним маяком з терміном виконання у кінці січня 2023 року.

Орієнтовний приріст надходжень у 2023 році від скасування змін спрощеного режиму оподаткування оцінюється приблизно на рівні 0,13% ВВП у 2023 році. Ми також продовжуємо працювати над ширшим дизайном податкової політики та заходами для побудови сучасної системи адміністрування доходів (зокрема, включно з обмеженням можливості ухилення від оподаткування ПДФО через використання спрощеного режиму оподаткування платниками податків ІІІ групи), що допоможе нам досягти цілей фіскальної політики в післявоєнний період, - зазначається у меморандумі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?