На парламентських виборах в Ізраїлі переміг колишній премʼєр Нетаньягу
Категорія
Політика
Дата публікації

На парламентських виборах в Ізраїлі переміг колишній премʼєр Нетаньягу

На парламентських виборах в Ізраїлі переміг колишній премʼєр Нетаньягу
Джерело:  online.ua

На парламентських виборах в Ізраїлі переміг блок колишнього премʼєра Ізраїлю Біньміяна Нетаньягу. Він знову повертається до влади після поразки у 2021 році.

Джерело: The Jerusalem Post

В Ізраїлі закінчилися парламентські вибори

На виборах у Кнесет правий блок Нетаньягу отримав 64 місця.

Партія Нетаньягу "Лікуд" отримала 32 місця в Кнесеті. Союзник “Лікуда” “Релігійний Сіонізм” отримав 14 місць. Ще один союзник партії Нетаньягу — партія “Шас” — має 11 місць. Також у блок Нетаньягу входить “Яхадут ха-Тора”, що отримує 7 місць у Кнесеті.

Партія "Еш Атід" нинішнього прем’єра Яіра Лапіда отримала 24 місця.

Повідомляється, що прем'єр-міністр Ізраїлю Яір Лапід подзвонив лідеру опозиції Біньяміну Нетаньягу та привітав його з перемогою на виборах.

Держава Ізраїль стоїть вище всіх політичних міркувань. Я бажаю Нетаньягу успіху заради народу Ізраїлю та Держави Ізраїль, - сказав він.

Тепер, за державним протоколом, ізраїльський президент Іцхак Герцог має запросити Нетаньягу сформувати уряд до 16 листопада. А переговори самого Нетаньягу щодо коаліції можуть зайняти ще більше часу.

Сильні результати ультраправих були пов’язані з побоюваннями правих євреїв щодо загроз єврейській ідентичності Ізраїлю та їхній особистій безпеці. Хвиля міжетнічних заворушень у травні 2021 року порушила їх почуття безпеки, яке посилилося через кілька місяців через включення — вперше в історії Ізраїлю — арабської партії до коаліційного уряду. Ці подвійні проблеми спонукали деяких правих ізраїльтян до більш екстремальних партій на останніх виборах, - пише The New York Times.

У 2019 році Нетаньягу звинуватили у хабарництві, шахрайстві та у зловживанні довірою. Обвинувачення він відкинув, але втратив посаду прем’єра.

Нетаньягу звинувачують у тому, що він упродовж років отримував коштовні подарунки, в тому числі від голлівудського продюсера Арнона Мілчена й австралійського мільярдера Джеймса Пакера.

Він утримувався від будь-яких заяв щодо України й Росії. Проте нещодавно заявив, що готовий переглянути політику уряду щодо надання Україні зброї.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?