На президентських виборах в Чехії переміг екс-генерал НАТО Петр Павел
Категорія
Світ
Дата публікації

На президентських виборах в Чехії переміг екс-генерал НАТО Петр Павел

На президентських виборах в Чехії переміг екс-генерал НАТО Петр Павел
Джерело:  online.ua

Колишній генерал НАТО Петр Павел здобуває перемогу на президентських виборах в Чехії над своїм опонентом, бізнесменом-мільярдером Андреєм Бабішем.

Джерело:  Aktuality

Що відомо про президентські вибори у Чехії

За інформацією чеського видання, наразі вже опрацьовано майже 94% результатів з виборчих дільниць .

За результатами другого туру виборів Павел набрав 57,5% голосів на більш ніж трьох чвертях підрахованих дільниць і Бабіш вже не зможе його обійти.

За проміжними підсумками, явка виборців складає майже 70%. Це рекордний показник в країні. 8 березня Павел офіційно змінить Мілоша Земана на посаді глави держави.

Журналісти видання зазначають, що колишній голова військового комітету НАТО Петр Павел переміг у всіх регіонах, крім чотирьох. Він лідирував від самого початку підрахунку голосів. Найбільший відсоток Павел набрав у Празі - більше трьох чвертей голосів. Бабіш отримав найбільшу підтримку в Моравсько-Сілезькому та Устецькому краях.

Перший тур президентських виборів у Чехії пройшов 13-14 січня 2023 року. У другий тур пройшли екс-генерал НАТО Петро Павел і колишній прем'єр-міністр Андрій Бабіш.

За підрахунком 99,6% голосів виборців, Павел набрав 35,34%, а Бабіш - 35,04%.

У разі перемоги Павел обіцяв потужну підтримку Україні у всіх напрямках.
Водночас його конкурент Бабіш просував меседжі про те, що допомога Україні надто дорого обходиться Чехії, а його син переховувався від слідства в окупованому Криму.
Крім того, Бабіш заявив, що не став би посилати чеських солдатів на допомогу Польщі або країнам Балтії, якби на них скоїли напад.

Останні дні перед другим туром запам’яталися заявою Бабіша про те, що він припиняє контакти з виборцями в рамках президентської кампанії через погрози вбивством, а також провокацією проти Павела - невідомі запустили дезінформацію, що кандидат нібито помер, створивши для цього фейковий сайт і розсилку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?