На російських газопроводах Північний потік стався ще один витік
Категорія
Світ
Дата публікації

На російських газопроводах Північний потік стався ще один витік

На російських газопроводах Північний потік стався ще один витік
Джерело:  online.ua

Берегова охорона Швеції зафіксувала новий, вже четвертий витік газу на російських газопроводах "Північний потік". 

Джерело:  Aftonbladet

Що відбувається із російськими газопроводами Північний потік 

Зазначається, що до цього три витоки газу були зафіксовані з "Північного потоку-1" і "Північного потоку-2" у понеділок 26 вересня.

Один на "Північному потоці-2" біля узбережжя острова Борнохольм в економічній зоні Данії; два на "Північному потоці-1" біля острова Сімрісхамн на відстані понад 6 000 метрів один від одного. Один - у данській економічній зоні, інший - у шведській.

Вже у вівторок сейсмолог Бйорн Лунд з Уппсальського університету повідомив, що поблизу "Північного потоку" сталося два вибухи. Перший з них стався о 2:03 в ніч на понеділок. Вибух стався на газопроводі "Північний потік-2", на південний схід від Борнхольма. Другий вибух стався о 19:04 в понеділок біля "Північного потоку-1" в Сімрісхамні - він був у п'ять разів сильнішим за перший вибух.

Четвертий витік шведська берегова охорона виявила ще у вівторок, але відомо про нього стало тільки у середу ввечері.

За даними Шведської морської адміністрації, він розташований між двома витоками на "Північному потоці-1" на рівні Сімрісхамна. За даними берегової охорони, він знаходиться в економічній зоні Швеції.

Шведська морська адміністрація не випустила жодного нового навігаційного попередження після виявлення четвертого витоку.

У цьому немає необхідності, оскільки він розташований між двома витоками, які охоплюються існуючим попередженням в тому ж районі, - зазначила керівниця берегової охорони в Центрі морських і повітряних рятувальних робіт Марія Боман.

Вона не може надати точних координат четвертого витоку, але підтверджує, що саме берегова охорона виявила його.

Про нього не було відомо з самого початку і його не було видно на радарах, тому що він менший за розміром. Берегова охорона побачила його, коли вони здійснювали патрулювання на катері та літаку в цьому районі, - пояснює Боман.

Сейсмолог Бйорн Лунд не виключає, що можливі нові вибухи на газопроводах.

Через це Швеція посилює безпеку поряд із власними АЕС.

На найбільшій АЕС країни – Рінґгальській, як і Форсмаркській, запровадили посилений режим спостереження.

Ми вирішили, що такий крок потрібен з огляду на ситуацію у світі і, зокрема, те, що днями сталося у Балтійському морі, - повідомили у пресслужбі компанії Ringhals.

При цьому, за інформацією видання  Bloomberg, у місці одного з вибухів на ділянці трубопроводу "Північний потік" утворилася вирва вируючої води діаметром 700 метрів, що вказує на ознаки екологічної катастрофи.

Це найпомітніший із трьох великих витоків газу з трубопроводів, що з'єднують Росію з Європою, - зазначається у матеріалі видання.

Згідно з оцінками ситуації від Німеччини, в результаті викидів у атмосферу потрапило близько 300 тисяч тонн метану. Цей парниковий газ є одним із найпотужніших.

Ця кількість газу буде мати приблизно такий же вплив на клімат протягом 20-річного періоду, як і щорічні викиди 5,48 мільйона автомобілів у США, - наголошують спеціалісти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?