На Заході вже розпочалася дискусія щодо передачі Україні сучасних винищувачів — Politico
Категорія
Світ
Дата публікації

На Заході вже розпочалася дискусія щодо передачі Україні сучасних винищувачів — Politico

На Заході вже розпочалася дискусія щодо передачі Україні сучасних винищувачів — Politico
Джерело:  online.ua

На Заході вже розпочалася дискусія щодо передачі Україні сучасних винищувачів. Це питання активно лобіює Україна на країни Балтії.

Джерело: Politico

Що думають західні чиновники про постачання Україні винищувачів

Видання зазначає, що після оголошення передачі Україні американських «Абрамсів» та німецьких «Леопардів», логічним наступним кроком є поставки сучасних винищувачів.

Розмови з більш ніж півдюжиною західних військових чиновників і дипломатів підтверджують внутрішні дебати щодо постачання Україні реактивних винищувачів, які проштовхуються українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії, - пише видання.

За словами видання, ці дебати є більш суперечливими, ніж суперечка щодо постачання танків.

Багато європейських чиновників і дипломатів заявили, що їхні уряди більше не вважають цю ідею недоцільною, але високими залишаються побоювання ескалації.

Вашингтон сказав Києву, що постачання літаків на даний момент заборонено. Там є червона лінія, але минулого літа у нас була червона лінія на HIMARS, і ту перейшли. Потім це були бойові танки, - сказав анонімний дипломат з північноєвропейської країни.

Другий високопоставлений представник європейської держави також підкреслив швидкість, з якою зростає постачання західної зброї.

Сьогодні винищувачі абсолютно немислимі, але ми можемо провести цю дискусію через два-три тижні.

Передача винищувачів буде ключовим питанням наступного Рамштайну

У лютому пройде черговий саміт міністрів оборони країн-союзників України на американській військовій базі Рамштайн у Німеччині. Там, як очікується, ключовим питанням буде авіація та підтримка з повітря.

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хьокстра вже заявив  в парламенті Нідерландів, що його Кабінет міністрів розгляне можливість постачання винищувачів F-16, якщо Київ про це попросить.

Словаччина готова  передати Києву винищувачі МіГ-29 радянських часів, і розмовляє з партнерами по НАТО та президентом України Володимиром Зеленським про те, як це зробити.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 25 січня виключив поставки винищувачів, посилаючись на необхідність запобігти подальшій військовій ескалації.

Поставок винищувачів в Україну не буде. Це стало ясно дуже рано, в тому числі від [президента] США, - сказав він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?