Наступна пандемія може бути важче. У ВООЗ заявили, що коронавірус залишиться з нами назавжди
Категорія
Світ
Дата публікації

Наступна пандемія може бути важче. У ВООЗ заявили, що коронавірус залишиться з нами назавжди

Наступна пандемія може бути важче. У ВООЗ заявили, що коронавірус залишиться з нами назавжди
Джерело:  online.ua

Поки весь світ завмер в очікуванні появи ефективної вакцини від коронавіруса в надії, що вона зупинить пандемію і поширення інфекції, експерти Всесвітньої оргназіціі охорони здоров'я закликають населення планети не розслаблятися. У ВООЗ заявили про те, що коронавірус залишиться з нами назавжди - його не вдасться викорінити вакцинами, а коронавірусна пандемія не остання, і людству слід готуватися до наступних, які можуть стати більш важкими. У ВООЗ закликали людей навчитися жити з COVID-19, так як він вплине на життя не менше, ніж свого часу поява ВІЛ/СНІД. Такий невтішний прогноз озвучив професор Девід Хейманн, голова стратегічної і технічної консультативної групи ВООЗ з інфекційних загрозам, передає ONLINE.UA з посиланням на The Guardian.

"Судячи з усього, SARS-CoV-2 [Covid-19] стане ендемічним, як і чотири інших коронавіруса людини, і що він буде продовжувати мутувати в міру розмноження в людських клітинах, особливо в областях з більш інтенсивним поширенням. Існування вакцини, навіть при високій ефективності, не є гарантією усунення або викорінення інфекційного захворювання ", - попередили експерти ВООЗ.

Більш того директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майкл Райан і зовсім вважає, що пандемія коронавіруса може бути не останньою, і наступного разу може стати більш масштабною і важкою.

"Ця пандемія була дуже серйозною ... вона зачепила всі куточки планети. Але вона не обов'язково є наймасштабнішою. І це тривожний дзвінок!", - підкреслив Райан.

Головна наукова співробітниця ВООЗ Сумья Свамінатан в свою чергу зазначила, що вакцинація проти вірусу не означає, що заходи громадської охорони здоров'я, такі як соціальне дистанціювання і масковий режим, можна буде припинити в майбутньому. За її словами, перша роль вакцини буде полягати в запобіганні симптоматичних захворювань, важких захворювань і смертей. Але ще належить побачити, чи зменшать вакцини кількість інфекцій або будуть запобігати передачі вірусу людям.

"Я не вірю, що у нас є докази щодо будь-якої з вакцин, щоб бути впевненими в тому, що вона дійсно запобіжить зараженню людей. Тому я думаю, нам потрібно припустити, що люди, які були вакциновані, також повинні отримуватися всіх заходів безпеки", - додала Свамінатан.

Важливо відзначити, що засновник компанії Microsoft і один з найбагатших людей планети Білл Гейтс прогнозує, що пандемія коронавіруса закінчиться в 2022 році. Але він сподівається, що протягом 2021 року показники поширення вірусу вдасться знизити завдяки вакцині від коронавируса. Гейтс оптимістично налаштований на те, що пандемія не буде тривати вічно. Глава представництва ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт раніше ж відзначав, що коронавірус не вдасться перемогти як мінімум найближчі два роки. Він попереджав українців, чо ніхто не знає, як вірус поводитиметься в майбутньому, тому закликав людей пристосувати своє життя таким чином, щоб співіснувати з коронавірусів паралельно.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава ВООЗ попередив світ, що пандемія коронавіруса не остання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?