НАТО має сумніви щодо ймовірності вторгнення РФ в Україну
Категорія
Політика
Дата публікації

НАТО має сумніви щодо ймовірності вторгнення РФ в Україну

НАТО має сумніви щодо ймовірності вторгнення РФ в Україну
Джерело:  online.ua

У НАТО заявили, що Росія не планує вторгнення в Україну. Альянс схиляється до того, щоб приймати рішення в залежності від ситуації.

Джерело: заява генсека НАТО Єнса Столтенберга, Euractiv

Столтенберг не впевнений у можливості вторгнення

Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що те, що Росія ініціювала зустрічі зі США та НАТО є "хорошим знаком", попри продовження розгортання військ.

Ми не знаємо про наміри Росії, але постійно оцінюємо ситуацію, посилили свою присутність після 2014 року і прийматимемо подальші рішення залежно від розвитку ситуації. Ми продовжуємо вважати, що найкраще рішення - це дипломатія, - додав Столтенберг.

У Росії неодноразово заявляли, що Москва не хоче війни, але "не дозволить ігнорувати свої інтереси".

У НАТО впевнені, що агресії не буде

Анонімний посадовець з НАТО запевнив, що Росія не планує вторгнення.

Щоб вторгнутися в таку велику країну з такими збройними силами [як Україна], вам потрібен військовий потенціал, відмінний від тих, які зараз розгорнуті, — сказало джерело.

Він наголосив, що НАТО не має ні зобов'язань, ні права військового втручання в Україну, оскільки вона не є членом Альянсу, але все було б зовсім інакше, якби країна НАТО зазнала нападу.

Якби Росія зробила помилку, напавши на країну-член НАТО, у нас була б третя світова війна.

Проте, додає джерело, Україна є «партнером високих можливостей» НАТО, а це означає, що Альянс має певні моральні зобов’язання, які можуть призвести до масштабних санкцій проти Москви.

Неможливо обговорювати прохання про те, щоб Україна та Грузія не вступали до НАТО. Росія також не скаже нам, чи виводити сили НАТО з Болгарії та Румунії, - додав посадовець.

Джерело наполягало на тому, що питання, які можуть бути обговорені, належать до компетенції стратегічного діалогу США і Росії, Ради НАТО-Росія та Організації з безпеки і співробітництва в Європі, де Росія має таких друзів, як Узбекистан, Казахстан і Білорусь.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?