Нацбанк заборонив обмінникам виставляти табло з курсом валют
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нацбанк заборонив обмінникам виставляти табло з курсом валют

Нацбанк заборонив обмінникам виставляти табло з курсом валют
Джерело:  online.ua

Національний банк України заборонив пунктам обміну валют розміщувати інформацію про курс валют поза касами установ, тобто на вуличних табло. 

Джерело: НБУ

Обмінникам заборонили вивіски з курсом валют

Нацбанк повідомив, що з’явилися негативні тенденції зі спекулятивними ознаками у небанківському сегменті готівкового валютного ринку.

Так, обмінники, розпочали штучно підвищувати курс у готівковому сегменті валютного ринку, підтримуючи цим фактично існування "банкоматного туризму".

Таке підвищення курсу виглядає безпідставним на тлі відносної стабілізації попиту й пропозиції у безготівковому сегменті валютного ринку та може свідчити про винятково спекулятивні підходи до курсоутворення небанківськими установами.

Національний банк вважає, що розхитування ситуації з готівковим курсом під час війни задля отримання додаткової маржі в сегменті, де купує валюту населення, є неприпустимим.

Зважаючи на це, з метою мінімізації спекуляцій та створення дійсно конкурентного середовища НБУ посилює вимоги до небанківських установ щодо організації торгівлі готівковою валютою.

Фото: commons.wikimedia.org

По-перше, інформація про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют має надаватися у вигляді копії наказу (розпорядження) про встановлення курсів купівлі та продажу іноземних валют. Ця інформація розміщуватиметься виключно в касах установ, забороняється здійснювати інформування про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют поза межами кас установ та їх структурних підрозділів.

По-друге, пункти обміну зобов'язані надавати інформацію до Реєстру приміщень, у яких здійснюються валютні операції, що передбачають використання готівки у національній чи іноземній валютах.

По-третє, небанківські пункти обміну іноземних валют у період дії воєнного стану мають вести обов'язкове відеоспостереження. Також центробанк перегляне технічні вимоги до кас.

По-четверте, НБУ посилює контроль за здійсненням купівлі та продажу валют виключно із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Інформація має передаватися до Нацбанку.

Ці зміни не стосуються банків, оскільки на сьогодні практично не зафіксовано ними зловживань у сфері здійснення торгівлі валютними цінностями в готівковій формі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?