Науковці прогнозують подвійну пандемію цієї осені
Категорія
Україна
Дата публікації

Науковці прогнозують подвійну пандемію цієї осені

Науковці прогнозують подвійну пандемію цієї осені
Джерело:  online.ua

Іноземні вчені почали бити на сполох, оскільки в цьому сезоні епідемія грипу може бути ще масштабнішою. Насамперед йдеться про те, що висока патогенність штаму Дельта може спровокувати небезпечне поєднання інфекційних захворювань або твіндемії.

Джерело: ScinceAlert

Науковці закликають готуватися до твіндемії цієї осені

За словами вчених з Університету Піттсбурга, з'явилася серйозна загроза "твіндемії" – що важливо розуміти, це поєднання епідемій двох вірусів. Дослідники звертають увагу на те, що сезон грипу може збігтися зі зростанням кількості хворих на коронавірус.

"Моделювання, яке провели вчені, свідчить про те, що торішній сезон грипу минув без особливих сплесків захворювань. Зниження рівня захворюваності на грип, за словами вчених, було пов'язаним карантинними заходами проти COVID-19, які спрацювали також і проти грипу. Однак, цьогоріч вірус може бути сильнішим, оскільки люди уже не так суворо дотримуються карантинних умов", - йдеться в повідомленні.

Науковці також пояснюють, що природний імунітет до вірусу грипу формується в результаті його циркуляції серед населення. Враховуючи той факт, що минулоріч захворюваність була низькою – імунітету серед населення фактично немає, в результаті ризик захворіти на грип наразі набагато вищий.

За словами вчених, імунітет до грипу залежить від кількох важливих моментів:

  • як швидко мутують штами РНК-вірусу,

  • наскільки нинішній штам схожий на той, з яким організм вперше зіткнувся,

  • чи схожий цей штам на ті, які людина перенесла раніше,

  • наскільки давно було інфікування.

Що важливо розуміти, поки не було історичних прикладів одночасних епідемій. Дослідники вирішили провести два моделювання того, яким чином торішній сезон грипу може вплинути на кількість захворювань в 2021 – 2022 роках. Кожне із них вказує на те, що цьогоріч буде набагато більше заражень грипом, ніж зазвичай.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?