Науковці встановили одну з причин масового пермського вимирання
Категорія
Технології
Дата публікації

Науковці встановили одну з причин масового пермського вимирання

Науковці встановили одну з причин масового пермського вимирання
Джерело:  online.ua

Міжнародний науковий колектив уточнив деякі з причин виникнення на Землі так званого пермського вимирання - наймасовішого за весь час існування життя на нашій планеті.

Джерело: Nature Communications

За деталями дослідження, експерти зі Сполучених Штатів і Швеції опрацювали літописи австралійських скам’янілостей та встановили - до вимирання доклали руку водорості, які цвіли у прісних водоймах. Своїми токсинами вони буквально отруїли безліч живих організмів.

Наукова група складалася з експертів Шведського музею природної історії та Університету Небраски в Лінкольні. Представники згаданих установ уточнили, що масові виверження вулканів у пермському періоді (почався 289 та закінчився 252 мільйони років тому) сталося одночасно зі справжніми спалахами цвітіння водоростей.

Передбачається, що у здоровій екосистемі мікроскопічні водорості й ціанобактерії постачають тваринам у воді кисень, оскільки це - результат їхнього фотосинтезу. Утім, коли чисельність таких водоростей виходить за певні межі, вільного кисню стає дедалі менше, а водночас з’являються токсичні з’єднання.

Ймовірно, вважають експерти, цвітіння водоростей спровокувало своєю чергою масове виверження вулканів.

Що відомо про пермське вимирання

Саме феномен масового виверження раніше вважався головним фактором вимирання - вулкани зумовили катастрофічне забруднення повітря, а це призвело до вимирання понад 90% усіх тодішніх видів тварин.

Сталося вимирання близько 252 мільйонів років тому, ним завершився пермський період в історії Землі.
Однією з особливостей масової загибелі у той період стало вимирання комах, якого не сталося, наприклад, у таких обсягах під час крейдового вимирання.

Наразі точно не встановлено весь перелік причин, які б могли повністю пояснити природу пермської катастрофи. Окрім згаданих гіпотез у різні роки експерти обговорювали також викиди метану чи зіткнення з астероїдом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?