Науковці встановили зв'язок між стресом і виникненням сивини
Категорія
Технології
Дата публікації

Науковці встановили зв'язок між стресом і виникненням сивини

Науковці встановили зв'язок між стресом і виникненням сивини
Джерело:  online.ua

Нове дослідження Колумбійського університету підтвердило зв’язок між стресом у людей та появою сивого волосся на голові під його впливом.

Джерело: Columbia University

Згідно з оприлюдненими подробицями, для встановлення зв’язку експерти науково-освітнього закладу використали особливості побудови волосся. Волосини можуть своєрідно зберігати “інформацію” про свій стан у різні моменти зростання на кшталт дерев з їхніми кільцями. Тільки по волосинах можна побачити різний стан уздовж їх довжини, а не в глибину.

Завдяки аналізу складу за новим методом, який передбачає поділення волосин саме на такі фрагменти, було чітко встановлено вплив тривалих стресових ситуацій на виникнення сивини. У разі повернення організму до нормального стану життя, пігментація може певним чином відновитися.

За словами Мартіна Пікара, який з колегами проводив дослідження, метод буквально полягав у розрізання волосся на крихітні циліндри довжиною до 50 мікрометрів. Передбачається, що це розмір, на який волосся встигає вирости за одну годину.

Свої зразки надали науковцям 14 добровольців, які вели особисті щоденники й могли чітко співвіднести певні події до дат у своєму житті.

Таким чином було зафіксовано падіння рівня пігменту у волоссі відповідно до підвищення стресу в людини. У деяких з волонтерів пігментація поверталася, чого раніше на серйозному рівні не фіксували.

Утім, відновлення кольору відбувається не завжди, не всюди, а також не повною мірою. Наприклад, сивини вже не позбудуться особи третього віку.

“Гадаю, зниження стресу у 70-річного, сивого вже багато років, не допоможе волоссю потемніти. Також не вважаю, що стресу буде достатньо 10-річному, щоб його волосся посивіло”, - наголосив один з авторів дослідження.

Головною причиною посивіння науковці вважають порушення роботи мітохондрій у клітинах фолікул волосин. Ключові зміни у процесі депігментації торкаються білків, а от водночас також з’являються активні форми кисню, які вказують на негативні процеси в організмі. Такий процес називають окислювальним стресом і саме на нього своєю дисфункцією реагують мітохондрії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?