Науковці знайшли в мозку людину нову нервову мережу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці знайшли в мозку людину нову нервову мережу

Науковці знайшли в мозку людину нову нервову мережу
Джерело:  online.ua

Американським вченим неочікувано для всіх вдалося локалізувати духовність в певній нервовій мережі стовбурової частини мозку. Дослідники не приховують, що були шоковані, коли дізналися, що нервова мережа духовності розташована в одній з найбільш еволюційно законсервованих структур мозку.

Джерело: ScienceDaily

Вчені заявили, що знайшли нову нервову мережу в мозку людини

За словами вчених, нову нервову мережу, пов'язану з релігійністю, виявили в певній зоні сірої речовини (ОСВ), яка бере участь в декількох функціях. Насамперед йдеться про подолання страху, керування болем, альтруїстичну поведінку й безумовну любов.

"Наші результати вказують на те, що духовність і релігійність кореняться в фундаментальній, нейробіологічній динаміці й глибоко переплетені з нервовою тканиною,", – пояснив один з авторів дослідження Майкл Фергюсон з Гарвардської медичної школи.

Як проводилось дослідження:

  • Вчені використали метод створення схеми пошкодженої мережі. Він дозволяє зіставляти складну поведінку людини з певними нервовими мережами по розташуванню пошкоджених ділянок.

  • Для проведення аналізу науковці скористалися опублікованими даними про 88 пацієнтів, які пройшли операцію з видалення пухлини мозку. Їх опитали щодо духовності до та після операції.

  • Потім дослідники підтвердили результати за допомогою другого набору даних від понад 100 учасників, які поранили голову під час В'єтнамської війни.

Результати дослідження вразили вчених

"30 з 88 пацієнтів повідомили про зростання духовного почуття до і після операції, 29 заявили про зниження рівня духовності й ще 29 не помітили жодних змін. За допомогою нейрохірургічного методу науковці виявили, що духовність корелює з нервовою мережею в певних регіонах мозку з центром в ОСВ. У ній є позитивні й негативні вузли, пошкодження яких підвищують або знижують духовність. Результати, отримані у другої групи пацієнтів, підтверджують це відкриття", - пише видання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?