Найбільші банки Європи створюють конкурента Visa і Mastercard
Категорія
Економіка
Дата публікації

Найбільші банки Європи створюють конкурента Visa і Mastercard

Найбільші банки Європи створюють конкурента Visa і Mastercard
Джерело:  online.ua

У Європі хочуть запустити нову платіжну систему, яка дозволить розплачуватися онлайн і в магазинах, переказувати гроші і знімати готівку в банкоматах. Вона стане конкурентом Visa і Mastercard.

Джерело: Financial Times

Глава Європейської платіжної ініціативи (EPI) Йоахим Шмальцль розповів, що найбільші банки Європи зібрали вже більше 30 млн євро на створення власної платіжної системи. Проєкт планують запустити вже на початку 2022 року, але на розробку його повного функціоналу знадобиться більше часу і кілька мільярдів євро.

"Ідея полягає в тому, щоб створити європейського платіжного чемпіона, який зможе протистояти PayPal, Mastercard, Visa, Google і Apple", - уточнили розробники нової платіжної системи.

Вони звертають увагу на те, що в Європі платежі за картками в основному обробляються американськими сервісами Mastercard і Visa. У EPI вважають, що таке домінування завдає шкоди споживачам і постачальникам послуг, оскільки американські компанії встановлюють високі комісії і нехтують захистом даних користувачів.

"Ми хочемо запропонувати альтернативу цій «олігополії» і дати торговцям й споживачам у Європі реальний вибір. Ніхто в Європі самостійно не може конкурувати з американськими платіжними сервісами. Це стане можливим лише тоді, коли ми об'єднаємося", - підкреслюють в EPI.

Європейська платіжна система - що вже відомо

  • Команда EPI з Брюсселя розпочала роботу над проєктом дев'ять місяців тому.

  • До вересня 2021 року розробники готують план роботи сервісу, після чого буде прийнято остаточне рішення по його запуск.

  • Проєкт вже підтримав Європейський центральний банк, Єврокомісія та фінансові регулятори єврозони.

  • У числі компаній, які займаються розробкою сервісу - банки Deutsche Bank, BNP Paribas, ING, UniCredit і Santander, які обробляють більше половини всіх платежів в Європі.

  • Перші можливості сервісу планують запуститивже на початку 2022 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?