Найдавніше зображення привида знайшли у близькосхідному відділі Британського музею
Категорія
Культура
Дата публікації

Найдавніше зображення привида знайшли у близькосхідному відділі Британського музею

Найдавніше зображення привида знайшли у близькосхідному відділі Британського музею
Джерело:  online.ua

На древній вавилонській глиняній табличці з близькосхідного відділу Британського музею виявлено перше в історії зображення привида. Табличка створена близько 3,5 тисяч років тому, за інформацією куратора музею Ірвінга Фінкеля, це частина посібника з екзорцизму, спосіб позбавлення від небажаних духів.

Джерело: The Guardian

Табличка, забута з моменту її придбання музеєм в XIX столітті, поки що навіть не виставлялася. Привид на ній показаний з витягнутими руками, в той час як він слідує жінці, його зап'ястя пов'язані мотузкою, яку вона тримає. Супровідний текст докладно описує ритуал, який повинен був відправити їх щасливо в підземний світ.

Куратор близькосхідного відділу Фінкель сказав, що «абсолютно приголомшливий предмет з давнини» до сих пір залишався непоміченим.

«Очевидно, що це привид чоловіка, і він нещасний. Ви можете уявити собі, як високий, худий, бородатий привид, тинявся по будинку, діяв людям на нерви. Остаточний аналіз полягав у тому, що привиду потрібна була коханка», - сказав він.

Як фахівець в області клинопису, системи письма, що використовувалася в стародавньому Близькому Сході, Фінкель зрозумів, що табличка раніше була неправильно розшифрована. Малюнок був пропущений, так як привид оживає, тобто стає помітним, тільки якщо правильно виставити світло, під правильним кутом.

Сам ритуал вигнання примари дуже деталізований: потрібно взяти фігурки чоловіка і жінки і прикрасити їх певним чином, на світанку - стати обличчям до сонця, запалити ялівець, об'єднати фігурки і вимовити ім'я бога сонця - Шамаша. Завершується інструкція словами: «Не озирайся!»

Перші привиди: найдавніша спадщина людства

Свою знахідку куратор описав у власній книзі «Перші привиди: найдавніша спадщина людства», презентація якої планується на листопад. А поки що дослідник Межиріччя і Вавилону хоче направити всі зусилля, щоб популяризувати призабутий, але дуже цінний артефакт серед відвідувачів Британського музею.

Він сподівається продемонструвати вавилонську табличку, відзначаючи, що такий артефакт наближає нас до наших предків: «Всі страхи, слабкості і характеристики, які роблять людство таким чарівним, безсумнівно, були присутні і 3,5 тисяч років тому.

«Я хочу, щоб люди знали про цю культуру. Єгипет завжди перемагає в Голлівуді. Якщо потойбічний світ Вавилона відповідає описам, то вони [привиди] все ще там. Просто пам'ятайте про це», - говорить він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?