Геній-мізантроп: найцікавіші історії про французького художника Едґара Деґа
Категорія
Культура
Дата публікації

Геній-мізантроп: найцікавіші історії про французького художника Едґара Деґа

Геній-мізантроп: найцікавіші історії про французького художника Едґара Деґа
Джерело:  online.ua

Едґа́р Деґа́ — французький художник і скульптор, представник напрямку реалізму та один із співзасновників імпресіонізму. Його роботами досі захоплюються поціновувачі мистецтва у різних куточках планети, не здогадуючись про те, що їхній автор був справжнім мізантропом, якого боялися навіть друзі.

Джерело: "Артхив"

Що ми знаємо про Едґара Деґа?

Талановитий митець народився 19 липня 1834 року в сім'ї паризького банкіра П'єра Огюста де Ґа. Він походив з аристократичного роду, однак згодом на знак протесту проти снобізму вищих верств змінив своє прізвище на громадянське — Деґа.

Коли хлопцю було 13 років, померла його мати Селестан Мюссон. Батько, який окрім фінансів також цікавився музикою і образотворчим мистецтвом, дозволив 18-річному юнакові відкрити вдома художню майстерню, а також ввів його до Лувра.

Попри сприяння художнім смакам сина Огюст де Ґа бачив його юристом, тому після Коледжу Луі-ле-Ґран Едґар у 1853 році вступив на юридичний факультет Сорбонни. Після року навчання він усвідомив, що бажає присвятити себе мистецтву, і покинув вивчення юриспруденції. Подальшу художню освіту Едґар Деґа отримав частково самотужки, вивчаючи і копіюючи роботи великих майстрів у Луврі, частково у Луї Ламота — посереднього учня уславленого Енгра.

Молодий Едґар Деґа (автопортрет)

Чому Деґа боялися навіть найближчі друзі

Талановитого митця побоювалися навіть друзі. Ба більше, молоді бідні художники, які зібралися в Парижі на початку ХХ століття в Монмартрська комуні Бато-Лавуар, придумали гру "робити Деґа". Суть її полягала в обміні найобразливішими зауваженнями, сказаними якомога ввічливіше. Всі знали, Деґа - найдотепніший художник-мізантроп.

Митець полюбляв знущатися над тим, хто був для нього цікавим. Найбільше діставалося літераторам, інституту образотворчих мистецтв, людям з бездоганною репутацією, художникам, які мріяли про славу.

За словами друзів, Деґа завжди одягався по-чудернацьки і зухвало, фарбував стіни в будинку в лимонно-жовтий і пристрасно любив фотографуватися. Також він частенько любив говорити людям: "Ви поводите себе так, як ніби в вас немає ні краплі таланту".

"Балетна школа" ( Картина Едґара Деґа)

Едґар Деґа мріяв стати відомим, залишаючись непомітним

Одного разу англійський письменник і поет Джордж Мур вирішив написати статтю про Деґа, той обурився:

"Дайте мені спокій! Ви прийшли, щоб перерахувати сорочки в моєму гардеробі?", - поцікавився митець.

"Ні, мсьє, заради вашого мистецтва. Я спробую розповісти про нього", - відповів художник.

"Моє мистецтво! Що ж ви збираєтеся розповісти? Ви в змозі пояснити переваги картини того, хто ніколи її не бачив? Я можу знайти найточніші слова, щоб розтлумачити, чого я хочу. Я говорив про мистецтво з геніальними людьми, і вони нічого не зрозуміли! .. Тим, хто розуміє, слова не потрібні. Ви говорите "Гм!=" або "О!" - і цим сказано все. Така моя думка ... Я думаю, література тільки заважає художникам. Ви заражаєте художника марнославством, ви прищеплює йому любов до суєти, і це - все", - накинувся із звинуваченнями на Мура Едґар Деґа.

Попри гнів художника письменник все-таки опублікував статтю — і це остаточно знищило їхню дружбу. Вони взагалі перестали спілкуватися.

Що цікаво, самого Едґара Деґа сучасники вважали блискучим літератором. Поет Поль Валері був переконаний, що листи митця, зібрані в книгу, можуть стати приголомшливим чтивом.

Коли художник розповідав історії вголос, він перетворював їх на повноцінні вистави. Він жестикулював, міняв голоси, жартував, сипав цитатами. Друзі звертали увагу на те, що це пристрасна неаполітанська кров перетворює його в актора.

"Очікування" (Картина Едґара Деґа)

Едґар Деґа й любов/ненависть до жінок

Особливе місце в його творчості посідав образ жінки, попри те, що Деґа усі вважали жінконенависником.

"Вперше про жінконенависництво  Деґа заговорили, як завжди, газетярі, після виставки імпресіоністів, на якій вперше була показана серія картин з жінками, які купаються, розчісують волосся, ніжаться під сонцем. Оголена жінка, тільки нещодавно скинула обов'язковий, що легалізує її в академічному живописі ореол німфи, богині... Говорили, що Деґа спостерігає за жінками як за тваринами. Він пише так, як навіть близький чоловік або коханець, не завжди може (та й не завжди хоче) побачити жінку. Він пише її в безсоромній самоті", - зазначають експерти.

"Блакитні танцівниці" ( Картина Едґара Деґа)

Не важко здогадатися, що чутки про дивацтва, парубоцькі принципи та стерильну безшлюбність художника досі обговорюють у колах митців.

"Цей дивний пан 4 години розчісувала мені волосся", - зізнається одна з натурниць

"Він не оснащений для любові", - багатозначно додає інша.

Вінсент Ван Гог, здається, єдиний, хто зрозумів "філософію" життя Едґара Деґа та зміг пояснити його безшлюбність.

"Деґа живе тихо, як провінційний нотаріус, і не любить жінок, бо знає, що якби він їх любив і плутався з ними, він був би душевно хворий і втратив би жагу до живопису", - ділився своєю думкою великий художник.

"Спартанські дівчата викликають хлопців на боротьбу" (Картина Едґара Деґа)

Геніальний, але самотній

У старості талантовитий митець залишиться самотнім, непримиренним, впевненим у своїй правоті, принциповим і всіма покинутим.

Поруч з Деґа в останні 20 років його життя залишаться тільки молоді поети і письменники, ті, що з нового покоління, які схиляються перед його художнім даром. Однак й з ними геній спілкується вкрай рідко та неохоче.

Едґар Деґа

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?