Назарбаєв проводить жорсткі перемовини з Токаєвим стосовно перерозподілу активів
Категорія
Світ
Дата публікації

Назарбаєв проводить жорсткі перемовини з Токаєвим стосовно перерозподілу активів

Назарбаєв проводить жорсткі перемовини з Токаєвим стосовно перерозподілу активів
Джерело:  online.ua

Британським журналістам вдалося дізнатися, що наразі перший президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв залишається у столиці країни Нур-Султані й проводить "запеклі переговори" з чинним главою держави Касимом-Жомартом Токаєвим щодо перерозподілу активів, доходів та природної ренти.

Джерело: The Guardian із посиланням на свої анонімні джерела

Назарбаєв влаштував запеклі переговори з Токаєвим щодо активів

Як стверджує один із інсайдерів видання "зі зв'язками в Казахстані", боротьба за владу в країні триває, і "немає жодних гарантій, що все закінчиться безболісно".

Окрім того, наголошується, що чинний президент використовував репресивні заходи, щоб остаточно позбавити влади свого попередника та його сім'ю.

Одне із анонімних джерел запевняло, що наразі Назарбаєв перебуває у Китаї, однак влада КНР ці повідомлення продовжує заперечувати.

Колишній радник першого президента Єрмухамет Єртисбаєв також запевняє, що ці чутки - просто фейк.

Переговори продовжуються, але ясно, що епоха Назарбаєва закінчилася, - додав він, поклавши провину за насильство в країні під час протестів на "реакційні та консервативні сили з клану Назарбаєва".

Касим-Жомарт Токаєв (фото — akorda.kz)

За словами ще одного інсайдера The Guardian у ділових колах, чимало представників еліти встигли заявити про свою лояльність Токаєву, плекаючи надію, що політичні чистки обмежаться сім'єю Назарбаєва та його найближчим колом.

Токаєв — розумний хлопець, і знає, наскільки важливий імідж країни. Він діятиме плавно і обережно. Він не палитиме як із кулемета, а влучно підстрелить як із снайперської гвинтівки, — заявило анонімне джерело видання.

Що відбувається у Казахстані

2 січня у найбільшому місті Казахстану Алмати відбулися зіткнення військових і демонстрантів, поліція заявила, що десятки бунтівників були "усунуті", коли вони намагалися штурмувати їхні офіси.

Кілька бронетранспортерів і десятки військовослужбовців у четвер вранці вийшли на головну площу Алмати, де сотні людей третій день протестують проти уряду.

За словами свідків видання, коли військові наближалися до натовпу, було чути постріли, але з тих пір ситуація на площі дещо втихомирилась.

По всій країні у вівторок і середу протести, спочатку спричинені підвищенням цін на паливо. За даними влади, вони забрали життя восьми поліцейських і військовослужбовців національної гвардії, що змусило казахстанського президента Касима-Жомарта Токаєва звернутись за допомогою до очолюваного Росією альянсу безпеки, який запропонував направити "миротворчі сили", щоб відновити контроль над країною, населення якої не згідне з його фінансовою політикою.

Державне телебачення повідомило у четвер, що Національний банк Казахстану вирішив призупинити роботу фінансових установ у країні заради безпеки їхніх працівників. Інтернет в країні переважно не працює.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?