НБУ невідкладно підвищив облікову ставку на тлі розгону інфляції
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ невідкладно підвищив облікову ставку на тлі розгону інфляції

НБУ невідкладно підвищив облікову ставку на тлі розгону інфляції
Джерело:  online.ua

У Національному банку України оголосили про зміну облікової ставки - вона становитиме до 8% річних замість зберігання на чинному рівні в 7,5%.

Джерело: НБУ

За словами керівника регуляторного органу Кирила Шевченка, рішення прямо пов’язане з інфляційним тиском. Передбачається повернення відповідних показників інфляції до 5% цільових на 2022 рік.

Цьогоріч вперше облікову ставку підіймали у березні.

“В умовах суттєвішого посилення фундаментального інфляційного тиску це є необхідним для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році та утримання під контролем інфляційних очікувань”, - наголосив посадовець.

В НБУ уточнили, що за підсумками першого півріччя інфляція опинилася за межами цільового діапазону в 5%. Водночас відхилення стало набагато більшим, ніж передбачалося раніше - на це вплинути тимчасові та фундаментальні, стійкі фактори.

Станом на червень 2021 року споживча інфляція залишилася на рівні 9%% - аналогічно до попереднього місяця. Вона була вищою за квітневий прогноз експертів регулятора.

“З одного боку, така динаміка значною мірою зумовлювалася тимчасовими факторами – зростанням світових цін на продовольство та енергоресурси. З іншого, – суттєвіше посилився фундаментальний інфляційний тиск. Так, базова інфляція у червні пришвидшилася до 7,3% р/р та помітно перевищила квітневий прогноз (6,8% р/р) насамперед через збереження високого споживчого попиту та зростання виробничих витрат підприємств, у тому числі на оплату праці”, - наголосили в НБУ.

Передбачається, що інфляційні показники найближчим часом перетнуть межу в 10%, однак вже наприкінці року стануть повільнішими. До цільових 5% показники повернуться у другому півріччі-2022.

Нацбанк погіршив прогноз інфляції на 2021 рік до 9,6% з попередніх 8%. Уповільнення інфляції зумовлять врожай, а також корегування цін на енергоносії на глобальному ринку.

“Національний банк залишив прогноз зростання реального ВВП незмінним – на рівні близько 4% у 2021–2023 роках. Стійкий споживчий попит та сприятливі умови зовнішньої торгівлі компенсують втрати економіки України через посилення карантину взимку та навесні. Зважаючи на це, Національний банк зберіг прогноз зростання реального ВВП у 2021 році на рівні 3,8%. Надалі економіка зростатиме на близько 4,0% щороку. Крім високого приватного споживання, цьому сприятимуть значний попит на товари українського експорту, а також пожвавлення інвестиційної діяльності підприємств”, - додали у відомстві.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?